KULKI ZIEMNIACZANE - przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kulki ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska

Kulki ziemniaczane.


Przepis na kulki ziemniaczane do obiadu.


Pyszne, chrupiące z wierzchu i niezwykle mięciutkie w środku kulki ziemniaczane, to świetny pomysł na dodatek do obiadu, zamiast np. tradycyjnych ziemniaków.  Genialne także z kefirem lub zsiadłym mlekiem.

Usmażone kulki ziemniaczane podajemy do pieczonego kurczaka, indyka, pieczeni wołowej z sezonową sałatką lub z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. 


Jak zrobić pyszne kulki ziemniaczane - prosty, wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki i przyprawy na kulki ziemniaczane.





-------------------------------------------------------------

Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 1 godzina 20 minut
-------------------------------------------------------------


Składniki na kulki ziemniaczane:



  • 800g ziemniaków


  • 2 surowe jajka


  • 2 łyżki mąki pszennej


  • sól


  • pieprz


  • gałka muszkatołowa do smaku


  • szczypta cukru pudru 


  • bułka tarta do panierowania kuleczek


  • tłuszcz do smażenia 


* do kuleczek ziemniaczanych możemy dodać posiekany koperek, natkę pietruszki lub przyprawę do ziemniaków, a także inne ulubione zioła i przyprawy.




PRZYGOTOWANIE KULEK ZIEMNIACZANYCH:


Krok 1.
Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy 20 minut, odcedzamy i wyciskamy praską do ziemniaków, studzimy.

Krok 2.

Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą, pieprzem , gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru pudru, mieszamy.

Krok 3.

Z masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach kuleczki o średnicy około  2 cm, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

*zamiast kulek z tej samej masy możemy uformować podłużne krokiety lub placuszki. 


Kulki ziemniaczane z czym podać?

Oto kilka pomysłów na obiad:




Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kulki ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska

Data pierwszej publikacji przepisu na kulki ziemniaczane 10.02.2014r. - zaktualizowano przepis: listopad 2018r.
Potrawa przygotowana wg. przepisu Marka Łebkowskiego "Doskonała kuchnia polska".

7 komentarzy:

  1. Wyglądają niezwykle smakowicie! Pewnie równie fantastycznie smakują! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie te kuleczki wyglądają.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA11 lutego 2014 23:23

    Kuleczki ziemniaczane w chrupiącej panierce to fajna odmiana dla tradycyjnych ziemniaków puree lub z wody. Możemy modyfikować ich smak i aromat, dodając ulubione zioła i przyprawy; u mnie w kuchni chrupiące kuleczki znajdują coraz więcej zastosowań :) Polecam wypróbować i śmiało modyfikować przepis według własnych upodobań smakowych. Pozdrawiam i smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma mowy żeby przy tych proporcjach ciasto wyszło, za mało mąki

    OdpowiedzUsuń
  5. na pewno tylko 2 łyżki mąki i to wszystko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja dodaję 2 łyżki mąki.
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Mnie to nie wychodzi z takich proporcji, ale ja zawsze miałam problem z kopytkami, które są z mąką pszenną. Widziałam podobne przepisy i tam były 2 łyżki mąki ziemniaczanej i szklanka mąki pszennej, reszta składników tak samo. Nic to, będę próbować.
      P.S. Świetny blog.

      Usuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger