Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą.


 Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

     Pyszny i prosty kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą, ziemniakami, koperkiem i marchewką. Zupa ta często gości na polskich stołach, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jest to danie pełne smaku i ciepła, które doskonale rozgrzewa w chłodne dni.

Ten przepis na kapuśniak z młodej kapusty jest łatwy i szybki do zrobienia. Zupa jest pełna zdrowych warzyw i aromatycznych ziół oraz przypraw. Wersja z młodą kapustą jest mniej kwasowa i bardziej delikatna w smaku niż tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty. Do kapuśniaku często dodaje się kiełbasę, która nadaje potrawie wyrazisty smak i aromat. Zupa ta gotowana jest na wolnym ogniu, co pozwala składnikom dobrze się połączy i rozwijać smak. 

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą


     Oto kilka pomysłów, z czym podawać kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
  • Chleb: klasycznie kapuśniak podaje się z kawałkiem świeżego chleba lub bagietki. Chrupiąca skórka chleba doskonale komponuje się z gęstą konsystencją zupy.
  • Kwaśna śmietana: dodatek kwaśnej śmietany nadaje kapuśniakowi ze słodkiej kapusty łagodniejszego i kremowego smaku. Możesz dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany do każdej porcji przed podaniem.
  • Świeże zioła: posyp kapuśniak z młodej kapusty świeżymi ziołami, takimi jak koper lub natka pietruszki, dla świeżego smaku i aromatu.
Ten przepis na kapuśniak sugeruje przygotowanie zupy na zasmażce z mąki. Jeśli wolisz lżejszą wersję kapuśniaku, możesz przygotować zupę bez zasmażki. 


Kapuśniak z młodej kapusty


    Ta zupa jest dość prosta do zrobienia. Wystarczy tylko jeden garnek na zupę i kilka prostych składników, które są niedrogie i łatwo dostępne. Kapuśniak dobrze się przechowuje. W hermetycznym pojemniku, w lodówce możemy przetrzymać zupę do 4 dni. Można ją także zamrozić. 

Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kapuśniaku z młodej kapusty:
  • 1 kg poszatkowanej młodej kapusty
  • około 500g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 250-300g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 starta na tarce marchewka
  • 2 litry wywaru z mięsa
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku (bez łodyżek)
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i kminku
  • sól i pieprz do smaku
zasmażka :
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty


Krok 1.
  • W garnku na zupę rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć na rumiano pokrojoną w kostkę wędzoną kiełbasę, następnie dodać posiekaną cebulę oraz czosnek - poddusić wszystko razem, często mieszając. 
  • Do kiełbasy dodać pokrojone ziemniaki, startą marchew i poszatkowaną kapustę - wszystko razem smażyć kilka minut. Wlać wywar mięsny, dodać przyprawy i gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania do kapuśniaku można przygotować zasmażkę: na suchej patelni zrumienić 2 łyżki mąki pszennej, wlać olej i starannie rozmieszać. Gdy zasmażka lekko się zagotuje, zdjąć z ognia, rozprowadzić kapuśniakiem i wlać do garnka z zupą, cały czas mieszając. Kapuśniak z młodej kapusty zagotować, doprawić do smaku i wsypać posiekany koperek.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą to danie, które ma wiele wariacji, i można dostosować je do własnych upodobań. Niezależnie od dodatków, kapuśniak zawsze pozostaje smaczną, pożywną i rozgrzewającą potrawą.


Mam nadzieję, że przepis na kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Oto kilka innych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać :



kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger