Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, wigilijne

potrawy na Wigilię
Pierogi z kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami.


Najlepsze, tradycyjne postne pierogi z kiszonej kapusty z grzybami i podsmażoną cebulką. Pyszne wigilijne pierogi z kapustą.

Jak się robi pierogi z kapustą i grzybami - zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu na wigilijne pierogi z kapustą i ulepszajcie go! Polecam.

Oto składniki i przyprawy na pierogi z kapustą i grzybami.




Składniki na pierogi z kapustą:


Na ciasto pierogowe:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju lub miękkiego masła
  • szczypta soli

farsz na pierogi z kapustą i grzybami:

  • ok. 0,5 litra kwaszonej kapusty
  • 4 kapelusze suszonych grzybów (najlepiej borowików)
  • 1 szklanka mleka do namoczenia grzybów
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • sól do smaku

Przepis na tradycyjne pierogi z kapustą na Wigilię.


wigilijne pierogi z kapustą
Pierogi z kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska

Przygotowanie pierogów z kapustą i grzybami:


Krok 1.
Kapustę kiszoną przepłukać dwa razy i osączyć na sicie. W przypadku bardzo kwaśnej
 kapusty, należy przepłukać ją gorącą wodą. Kapustę pokroić i ugotować z liściem
laurowym, ale nie rozgotować.

Cebulę posiekać.

Grzyby umyć, namoczyć w mleku przez kilka godzin, ugotować i drobno posiekać.

Krok 2.

Przygotowujemy ciasto pierogowe:

wszystkie składniki na ciasto na pierogi łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczne
ciasto (możemy w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą
ściereczką.



Krok 3.
Przygotowujemy farsz na pierogi z kapustą:
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy dokładnie
odsączoną kapustę, całość zasmażamy przez 2 minuty, dodajemy posiekane grzyby
i nadal zasmażamy, często mieszając, aż wyparuje nadmiar soku.
Farsz przyprawiamy do smaku i odstawiamy do wychłodzenia.
Farsz na pierogi  z kapustą powinien być pikantny i wyrazisty w smaku.

Krok 4.
Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie lub trzy części. Każdą z nich kolejno
rozwałkowujemy, wycinamy zgrabne kółka, na każde kładziemy porcję farszu,
zlepiamy brzegi.
Gotowe pierożki układamy na czystej, kuchennej ściereczce oprószonej mąką.




Krok 5.
Pierogi z kapustą i grzybami gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem-
od chwili wypłynięcia przez około 3 minuty.

Pierogi z kapustą i grzybami podajemy okraszone zrumienioną cebulą lub 
stopionym masłem.

Smacznego :)




Pierogi z kapustą i grzybami na wigilię fot. Moja Książka Kucharska

2 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger