PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI, wigilijne
/
2
Pierogi z kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami.
Najlepsze, tradycyjne postne pierogi z kiszonej kapusty z grzybami i podsmażoną cebulką. Pyszne wigilijne pierogi z kapustą.
Jak się robi pierogi z kapustą i grzybami - zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Korzystajcie z przepisu na wigilijne pierogi z kapustą i ulepszajcie go! Polecam.
Oto składniki i przyprawy na pierogi z kapustą i grzybami.
Składniki na pierogi z kapustą:
Na ciasto pierogowe:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju lub miękkiego masła
- szczypta soli
farsz na pierogi z kapustą i grzybami:
- ok. 0,5 litra kwaszonej kapusty
- 4 kapelusze suszonych grzybów (najlepiej borowików)
- 1 szklanka mleka do namoczenia grzybów
- 1 cebula
- 1 listek laurowy
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki masła lub oliwy
- sól do smaku
Przepis na tradycyjne pierogi z kapustą na Wigilię.
Pierogi z kapustą i grzybami fot. Moja Książka Kucharska |
Przygotowanie pierogów z kapustą i grzybami:
Krok 1.
Kapustę kiszoną przepłukać dwa razy i osączyć na sicie. W przypadku bardzo kwaśnej
kapusty, należy przepłukać ją gorącą wodą. Kapustę pokroić i ugotować z liściem
laurowym, ale nie rozgotować.
kapusty, należy przepłukać ją gorącą wodą. Kapustę pokroić i ugotować z liściem
laurowym, ale nie rozgotować.
Cebulę posiekać.
Grzyby umyć, namoczyć w mleku przez kilka godzin, ugotować i drobno posiekać.
Przygotowujemy ciasto pierogowe:
wszystkie składniki na ciasto na pierogi łączymy, wyrabiamy gładkie i elastyczneciasto (możemy w malakserze, mikserem lub ręcznie). Gotowe przykrywamy czystą
ściereczką.
Krok 3.
Przygotowujemy farsz na pierogi z kapustą:
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy dokładnie
odsączoną kapustę, całość zasmażamy przez 2 minuty, dodajemy posiekane grzyby
i nadal zasmażamy, często mieszając, aż wyparuje nadmiar soku.
Farsz przyprawiamy do smaku i odstawiamy do wychłodzenia.
Farsz na pierogi z kapustą powinien być pikantny i wyrazisty w smaku.
Krok 4.
Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie lub trzy części. Każdą z nich kolejno
rozwałkowujemy, wycinamy zgrabne kółka, na każde kładziemy porcję farszu,
zlepiamy brzegi.
Gotowe pierożki układamy na czystej, kuchennej ściereczce oprószonej mąką.
Przygotowujemy farsz na pierogi z kapustą:
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy dokładnie
odsączoną kapustę, całość zasmażamy przez 2 minuty, dodajemy posiekane grzyby
i nadal zasmażamy, często mieszając, aż wyparuje nadmiar soku.
Farsz przyprawiamy do smaku i odstawiamy do wychłodzenia.
Farsz na pierogi z kapustą powinien być pikantny i wyrazisty w smaku.
Krok 4.
Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie lub trzy części. Każdą z nich kolejno
rozwałkowujemy, wycinamy zgrabne kółka, na każde kładziemy porcję farszu,
zlepiamy brzegi.
Gotowe pierożki układamy na czystej, kuchennej ściereczce oprószonej mąką.
Pierogi z kapustą i grzybami gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem-
od chwili wypłynięcia przez około 3 minuty.
Pierogi z kapustą i grzybami podajemy okraszone zrumienioną cebulą lub
stopionym masłem.
Smacznego :)
OdpowiedzUsuńbardzo kuszące :-)
:D
Usuń