Liczba gości w ciągu ostatniego roku

CROSTINI Z KOZIM SEREM I POMIDORAMI

www.e-ksiazkakucharska.pl
Crostini z kozim serem.

Crostini - pyszne kanapeczki prosto z Włoch.

Prosty przepis na szybką przekąskę z kozim serem i pomidorami, którą przygotujesz w kilka chwil.


    Crostini, to małe i pyszne kanapeczki z białego pieczywa, najczęściej z chrupiącej bagietki lub ciabaty. Przed nałożeniem dodatków, skropione oliwą kromki podpiekamy w piekarniku. Można także natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Zobacz przepis na crostini z kozim serem ze szczypiorkiem, pomidorami  i rukolą. Kanapeczki skropione oliwą i solidnie doprawione świeżo zmielonym pieprzem.

    Zamiast pomidorów, na kanapeczki możesz położyć świeże brzoskwinie pokrojone w kliny lub szynkę parmeńską i świeży tymianek.



Crostini z kozim serem i pomidorami - składniki:


  • 12 kromek bagietki pszennej lub pełnoziarnistej
  • 5 łyżek oliwy
  • 200g koziego sera
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 12 plastrów pomidora lub świeża brzoskwinia pokrojona w kliny lub szynka parmeńska
  • rukola do przybrania lub bazylia 

Sposób przygotowania crostini z kozim serem i pomidorami:


Krok 1.
  • Kromki bagietki posmarować połową oliwy, rozłożyć na blasze do pieczenia - piec około 10 minut, aż staną się chrupiące (200 stopni lub 180 stopni jeżeli wybierasz funkcję termoobiegu).
Krok 2.
  • W tym czasie włożyć kozi ser do miseczki i rozgnieść go widelcem, dodać posiekany szczypiorek, wlać resztę oliwy i dodać dużo świeżo zmielonego pieprzu - ugniść wszystkie składniki widelcem na pastę.
  • Gdy grzanki będą gotowe, posmarować je pastą z koziego sera, na górze położyć po jednym plasterku pomidora i udekorować rukolą lub bazylią.
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Crostini z kozim serem i pomidorami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger