CROSTINI Z KOZIM SEREM I POMIDORAMI
/
0
Crostini z kozim serem. |
Crostini - pyszne kanapeczki prosto z Włoch.
Prosty przepis na szybką przekąskę z kozim serem i pomidorami, którą przygotujesz w kilka chwil.
Crostini, to małe i pyszne kanapeczki z białego pieczywa, najczęściej z chrupiącej bagietki lub ciabaty. Przed nałożeniem dodatków, skropione oliwą kromki podpiekamy w piekarniku. Można także natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Zobacz przepis na crostini z kozim serem ze szczypiorkiem, pomidorami i rukolą. Kanapeczki skropione oliwą i solidnie doprawione świeżo zmielonym pieprzem.
Zamiast pomidorów, na kanapeczki możesz położyć świeże brzoskwinie pokrojone w kliny lub szynkę parmeńską i świeży tymianek.
Crostini z kozim serem i pomidorami - składniki:
- 12 kromek bagietki pszennej lub pełnoziarnistej
- 5 łyżek oliwy
- 200g koziego sera
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 12 plastrów pomidora lub świeża brzoskwinia pokrojona w kliny lub szynka parmeńska
- rukola do przybrania lub bazylia
Sposób przygotowania crostini z kozim serem i pomidorami:
Krok 1.
- Kromki bagietki posmarować połową oliwy, rozłożyć na blasze do pieczenia - piec około 10 minut, aż staną się chrupiące (200 stopni lub 180 stopni jeżeli wybierasz funkcję termoobiegu).
Krok 2.
- W tym czasie włożyć kozi ser do miseczki i rozgnieść go widelcem, dodać posiekany szczypiorek, wlać resztę oliwy i dodać dużo świeżo zmielonego pieprzu - ugniść wszystkie składniki widelcem na pastę.
- Gdy grzanki będą gotowe, posmarować je pastą z koziego sera, na górze położyć po jednym plasterku pomidora i udekorować rukolą lub bazylią.
Smacznego :)
Crostini z kozim serem i pomidorami. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz