MOŁDAWSKIE PLACINDY Z DYNIĄ
Mołdawskie placindy z dynią. |
Mołdawskie placindy z dynią - minimum składników, maksimum smaku.
Smak tych sakiewek natychmiast przeniesie Cię do gwarnej, kolorowej i pachnącej Mołdawii. Placindy są chrupiące, aromatyczne i idealnie słodkie. Równowagę dla smaku stanowi lekko kwaśny jogurt grecki ze świeżą miętą. Są absolutnie rewelacyjne.
Placindy z dynią. |
Utarta, rozpływająca się w ustach dynia, zamknięta w ciepłej sakiewce z ciasta jogurtowego, to mołdawski, jesienny przysmak pachnący dojrzałą dynią. Jest to jedna z tych przekąsek, które najlepiej smakują na ciepło ze śmietaną lub jogurtem i koniecznie ze świeżą miętą.
Placindy smażone są na patelni. Można je także zapiec w piekarniku, uprzednio smarując z wierzchu olejem.
Rewelacyjne ciasto kefirowe.
Przepis na ciasto kefirowe jest fantastyczny. Możecie przygotować je z podwójnej ilości składników i nałożyć dowolny ulubiony farsz np. z białego sera i szpinaku. Do tej ilości dyni, podane składniki na ciasto kefirowe są w zupełności wystarczające. Należy pamiętać, że placuszki wałkujemy bardzo cieniutko. Z ciastem jogurtowym świetnie się pracuje. Zobaczycie sami jakie to jest proste :)
Placindy z dynią. |
Oto lista składników:
- około 450g dyni piżmowej, obranej i startej na tarce do jarzyn z dużymi oczkami
- 1 szklanka miałkiego brązowego cukru
- mąka do oprószenia stolnicy
- olej do smażenia
Ciasto kefirowe:
- 130g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170-200g mąki pszennej (zależy ile wchłonie jogurt)
- Startą dynię zasypać brązowym cukrem i odstawić.
- Przygotować ciasto kefirowe: w misce starannie wymieszać kefir z olejem, solą, octem i cukrem.
- Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto, które powinno być miękkie i elastyczne, nie powinno kleić się do rąk. Możecie użyć miksera.
- Z ciasta uformować 4 równej wielkości kuleczki. Stolnicę obficie posypać mąką i wałkować kolejno 4 cienkie placuszki o średnicy około 20-22cm.
- Dynię lekko odcisnąć, płyn odlać. Na każdy placuszek nakładać porcje farszu dyniowego (na całą powierzchnię).
- Założyć jeden brzeg do środka, powstały róg także założyć do środka i tak dalej... powinno powstać 7 zakładek (nie mniej). Starannie skleić zakładki w środku, lekko poprószyć placindy mąką i delikatnie spłaszczyć wałkiem.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, kolejno smażyć placindy po kilka minut z każdej strony, aż będą pięknie rumiane. Placindy można także zapiec w piekarniku, smarując je uprzednio z wierzchu olejem.
Świetny, ciekawy deser :)
OdpowiedzUsuńCzy coś innego można zawinąć w takie ciasto?
Dziękuję Dorotka :)Bardzo dobre jest nadzienie ze szpinaku i sera :)
Usuń