Liczba gości w ciągu ostatniego roku

MUFFINKI przepis podstawowy

 

muffinki przepis podstawowy
Muffinki przepis podstawowy.

Podstawowy przepis na puszyste i maślane muffinki.

     Ten podstawowy przepis na muffinki jest prosty, a babeczki miękkie i maślane. Podstawowe ciasto na muffinki jest łatwe do wykonania i można dodawać do niego różne dodatki, np. ulubione owoce, orzechy, kakao, wiórki kokosowe itp.

Te mięciutkie i puchate muffinki w mgnieniu oka znikają ze stołu.

     Przepis ten jest zgodny z metodą muffinkową. W oddzielnych miseczkach mieszamy mokre i suche składniki. Dopiero później wszystkie są razem łączone i krótko mieszane. 

Podstawowe składniki na muffiny.

     Zwykłe babeczki nie wymagają wielu składników. Najprawdopodobniej masz je już pod ręką, czyli mąka, proszek do pieczenia, masło (lub olej), cukier, jaja, mleko (lub maślanka, kefir, jogurt naturalny), szczypta soli :)

Jak zrobić muffinki.

   Ten  przepis jest tak szybki i łatwy, że można zrobić te muffinki z zamkniętymi oczami ;) Podstawowe ciasto na muffiny nie powinno być zbyt słodkie. W praktyce używam takiej samej ilości cukru jak masła. Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej. Przy łączeniu składników suchych i mokrych należy zachować szczególną ostrożność , ponieważ nadmierne mieszanie może sprawić, że muffiny będą twarde. Mieszam tylko do czasu, kiedy nie widać już żadnych smug suchej mąki w cieście - ciasto może być nierówne. To zupełnie normalne w przypadku babeczek. 

Najlepsze muffiny - wskazówki.

Do przygotowania można użyć oleju zamiast masła, należy tylko pamiętać, że tekstura muffinek będzie znacznie bardziej miękka. Można także połączyć olej i masło (pół na pół). Zamiast pełnego mleka można użyć maślanki, jogurtu naturalnego albo greckiego, a także kefiru lub śmietany. Jogurt grecki dobrze jest, przed dodaniem, rozcieńczyć niewielką ilością wody.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Muffinki przepis podstawowy.

Składniki na muffinki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki stopionego masła
  • 2 duże jajka
  • cukier kryształ do posypania muffinek

Muffinki przepis podstawowy:


Krok 1.
  • W niewielkiej misce wymieszać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól.
  • W innej (większej ) misce wymieszać mleko, jaja, masło, aż dobrze się połączą.
Krok 2.
  • Do wymieszanych płynnych składników wsypać składniki suche i wymieszać łyżką do połączenia (niezbyt długo!)
  • Gotowe ciasto nakładać w równych częsciach do foremek na muffinki i posypać z wierzchu cukrem .
Krok 3.
  • Muffinki piec 20-25 minut w 180 stopniach lub do momentu tzw. "suchego patyczka".
Do tego podstawowego ciasta można dodać ulubione aromaty np. waniliowy, cytrynowy albo migdałowy; owoce, orzechy, wiórki kokosowe, czekoladę itp.

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Muffinki.

muffinki
Muffinki.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Muffinki.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger