Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Sałatka izraelska: autentyczny izraelski przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sałatka izraelska.

 Sałatka izraelska.

Izraelski przepis na sałatkę z bardzo drobno posiekanych warzyw oraz ziół.

     Oto prosty, autentyczny przepis na sałatkę izraelską z drobno posiekanych warzyw, świeżych ziół, cytryny i oliwy z oliwek. Pyszna, orzeźwiająca i zdrowa sałatka, która doskonale pasuje do grillowanego mięsa np. kurczaka Shawarma (przepis>>>), można podać do niej falafel, chlebek pita, sos tahini albo hummus. Przepyszne!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Israeli salad.

Jak zrobić najlepszą sałatkę izraelską - kilka wskazówek!

  • Sałatka izraelska jest łatwa do zrobienia, jednak swój fantastyczny smak zawdzięcza odpowiednio dobranym, świeżym składnikom. Dojrzałe, wygrzane w słońcu letnie pomidory naprawdę robią ogromną różnicę!  
  • Wszystkie składniki powinny być bardzo drobno posiekane. Właściwie im drobniej tym lepiej! Nie można się spieszyć, po prostu trzeba się tym cieszyć, a sałatka wyjdzie obłędna. Bardzo pomaga odpowiednio dobrany, ostry nóż (zwłaszcza przy krojeniu pomidorów).
sałatka izraelska
Sałatka izraelska.

Orzeźwiająca, bliskowschodnia sałatka z drobno posiekanych warzyw oraz ziół, zwana sałatką izraelską to fantastyczny dodatek do grillowanych mięs i ryb. Jest zdrowa, wegańska i bezglutenowa - idealna na lato! Najlepsza, kiedy jest wykonana ze świeżych, letnich pomidorów.

Składniki potrzebne do przygotowania sałatki izraelskiej:

  • 2 bardzo duże pomidory
  • 1 długi ogórek sałatkowy
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 szklanka jak najdrobniej posiekanych ziół (natka pietruszki, mięta, koper, kolendra)
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • 4 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny

Przepis: sałatka izraelska


Krok 1.
  • Wszystkie warzywa oraz zioła bardzo drobno posiekać (im drobniej tym lepiej). Następnie wymieszać wszystkie składniki sałatki, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Gotową sałatkę izraelską podawać jako samodzielne danie z chlebkami pita, hummusem albo sosem tahini. Sałatka może być także pysznym dodatkiem do grillowanych mięs lub ryb.

Miłego gotowania!

Shawarma z grillowanego kurczaka z sałatką izraelską i sosem tzatziki.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Sałatka izraelska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger