Ogórki kanapkowe z curry
/
0
Ogórki kanapkowe. |
Ogórki kanapkowe
Chrupiące, najsmaczniejsze ogórki kanapkowe z curry do słoików na zimę to bardzo szybki sposób na przetwory z ogórków.
- bardzo łatwy przepis krok po kroku
- doskonałe na kanapki, jako dodatek do obiadu, hot dogów albo burgerów
- ogórki świetnie się przechowują, są chrupiące z wyraźnym smakiem curry
- bardzo dobra słodko-kwaśna zalewa, którą można zastosować do innych przetworów z warzyw np. cukinii
Ogórki kanapkowe. |
Ogórki kanapkowe przepis
Przepis na ogórki kanapkowe z curry jest łatwy i szybki. Ogórki kroimy w plastry, układamy w słoikach i dopełniamy zalewą. Mocno zakręcamy, pasteryzujemy i gotowe. Z podanej ilości ogórków przygotujemy 6 słoików po 0,7 litra każdy
Składniki na ogórki kanapkowe z curry
- 2 kg średnich ogórków gruntowych
- 6 małych ząbków czosnku, drobno posiekanych (po 1 do każdego słoika)
- po 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy do każdego słoika
Zalewa do ogórków:
- 1,5 litra wody stołowej
- 6,5 łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka curry
Przepis na ogórki kanapkowe
Krok 1.
- Słoiki oraz zakrętki dokładnie umyć i wyparzyć. Uszkodzone zakrętki zastąpić nowymi.
Krok 2.
- Ogórki umyć i pokroić w wzdłuż w plastry o grubości około 2mm.
- Do każdego słoika wsypać 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy i 1 posiekany ząbek czosnku. Następnie ułożyć dosyć ciasno plastry ogórków.
Krok 3.
- Z podanych składników zagotować zalewę. Przygotowaną zalewą dopełnić słoiki z ogórkami i zakręcić. Ogórki można zalać gorącą lub wystudzoną zalewą. Podczas pasteryzacji, ogórki zalewane gorącą zalewą można wstawiać do już nagrzanego piekarnika albo garnka z gorącą wodą.
Pasteryzacja ogórków:
- Ogórki pasteryzujemy przez 15 minut od chwili zagotowania. Plastry powinny zmienić kolor z zielonego na mniej więcej taki jak na zdjęciach.
Mam nadzieję, że przepis na ogórki kanapkowe spodoba się Tobie i twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na domowe przetwory na zimę:
- Buraczki na zimę z czosnkiem i cebulą>>>
- Ogórki konserwowe>>>
- Dżem z agrestu>>>
- Sałatka z ogórków szwedzka>>>
- Kompot z agrestu z truskawkami>>>
- Ogórki krokodylki>>>
- Kapusta czerwona do słoików>>>
- Marynowane młode buraczki>>>
- Ogórki w musztardzie z miodem>>>
Miłego gotowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz