Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Maślany, ziołowo-czosnkowy pieczony kurczak

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak pieczony.

Kurczak pieczony z chrupiącą skórką

      Kurczak pieczony z chrupiącą skórką, soczysty i delikatny w środku pełen niesamowitych smaków, z masłem, czosnkiem i świeżymi ziołami.

     Niewiarygodnie łatwy kurczak pieczony z masłem czosnkowym, rozmarynem, pietruszką i cytryną. Składniki na pieczonego kurczaka są niedrogie i łatwo dostępne. Potrzebujemy tylko kilku prostych składników m.in.: kurczaka, cytrynę, masła i czosnku oraz świeżych ziół. 

Ten przepis na kurczaka pieczonego w całości jest naprawdę bardzo prosty. Skórka jest chrupiąca, a mięso za każdym razem mięciutkie, delikatne i soczyste w środku. Doskonały kurczak z gorącymi, tłuczonymi ziemniakami i surówką z marchewki lub duszoną młodą kapustą :D Pyszności!


Składniki i przyprawy na pieczonego kurczaka:

  • 1 sprawiony kurczak (około 2 kg) w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki masła, roztopionego i wystudzonego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku starte
  • sok z połowy cytryny
  • sól, mielony pieprz
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanej drobniutko natki pietruszki
  • główka czosnku przekrojona w poprzek na pół

Kurczak pieczony przepis


Krok 1.
  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (bez termoobiegu) lub 200 stopni z termoobiegiem
  • Kurczaka starannie wytrzeć papierowym ręcznikiem
Krok 2.
  • W miseczce wymieszać masło, oliwę, czosnek, natkę pietruszki i sok z cytryny.
  • Kurczaka natrzeć dokładnie masłem z czosnkiem i ziołami - na zewnątrz i wewnątrz, a także pod skórą (szczególnie na brzuchu). Następnie równomiernie posolić i oprószyć mielonym pieprzem.
Krok 3.
  • Do środka kurczaka włożyć czosnek, połówkę cytryny po wyciśnięciu soku i gałązki rozmarynu. Nóżki kurczaka związać sznurkiem kuchennym.
  • Tak przygotowanego kurczaka ułożyć na blaszce do pieczenia grzbietem do góry i piec przez około 1h 20minut lub do czasu, aż mięso będzie gotowe. Pod koniec pieczenia obrócić kurczaka i podbiec stronę brzuszną, aż skórka stanie się złocistobrązowa i chrupiąca. 
  • Upieczonego kurczaka wyjąć z piekarnika, przykryć folią i odstawić na około 10 minut.
Kurczaka kroimy na porcje i układamy na półmisku. Polewamy sokami z pieczenia. Można udekorować gałązkami rozmarynu i natką pietruszki.

Kilka przepisów na dodatki do podania:


Uwagi do przepisu

  • Może się niekiedy wydawać, że temperatura pieczenia kurczaka w tym przepisie jest wysoka, ale taka właśnie ma być :) Pojawią się głosy, że kurczak suchy, przepieczony itd...nic bardziej mylnego - na tym talerzu nie ma suchego mięsa :)
  • Czas pieczenia warto dostosować do wielkości kurczaka oraz własnego piekarnika. Mniej więcej po godzinie można sprawdzić kurczaka: szpikulcem nakłuwamy mięso np. udo. Kurczak jest gotowy, jeżeli wypływający sok jest czysty i bezbarwny
  • Większego kurczaka pieczemy dłużej, z tym że po około godzinie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i nakrywamy kurczaka folią, aby nie przypalić skórki.

kurczak pieczony
Kurczak pieczony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger