Maślany, ziołowo-czosnkowy pieczony kurczak
/
0
Kurczak pieczony. |
Kurczak pieczony z chrupiącą skórką
Kurczak pieczony z chrupiącą skórką, soczysty i delikatny w środku pełen niesamowitych smaków, z masłem, czosnkiem i świeżymi ziołami.
Niewiarygodnie łatwy kurczak pieczony z masłem czosnkowym, rozmarynem, pietruszką i cytryną. Składniki na pieczonego kurczaka są niedrogie i łatwo dostępne. Potrzebujemy tylko kilku prostych składników m.in.: kurczaka, cytrynę, masła i czosnku oraz świeżych ziół.
Ten przepis na kurczaka pieczonego w całości jest naprawdę bardzo prosty. Skórka jest chrupiąca, a mięso za każdym razem mięciutkie, delikatne i soczyste w środku. Doskonały kurczak z gorącymi, tłuczonymi ziemniakami i surówką z marchewki lub duszoną młodą kapustą :D Pyszności!
Składniki i przyprawy na pieczonego kurczaka:
- 1 sprawiony kurczak (około 2 kg) w temp. pokojowej
- 1/2 szklanki masła, roztopionego i wystudzonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku starte
- sok z połowy cytryny
- sól, mielony pieprz
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki posiekanej drobniutko natki pietruszki
- główka czosnku przekrojona w poprzek na pół
Kurczak pieczony przepis
Krok 1.
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (bez termoobiegu) lub 200 stopni z termoobiegiem
- Kurczaka starannie wytrzeć papierowym ręcznikiem
Krok 2.
- W miseczce wymieszać masło, oliwę, czosnek, natkę pietruszki i sok z cytryny.
- Kurczaka natrzeć dokładnie masłem z czosnkiem i ziołami - na zewnątrz i wewnątrz, a także pod skórą (szczególnie na brzuchu). Następnie równomiernie posolić i oprószyć mielonym pieprzem.
Krok 3.
- Do środka kurczaka włożyć czosnek, połówkę cytryny po wyciśnięciu soku i gałązki rozmarynu. Nóżki kurczaka związać sznurkiem kuchennym.
- Tak przygotowanego kurczaka ułożyć na blaszce do pieczenia grzbietem do góry i piec przez około 1h 20minut lub do czasu, aż mięso będzie gotowe. Pod koniec pieczenia obrócić kurczaka i podbiec stronę brzuszną, aż skórka stanie się złocistobrązowa i chrupiąca.
- Upieczonego kurczaka wyjąć z piekarnika, przykryć folią i odstawić na około 10 minut.
Kurczaka kroimy na porcje i układamy na półmisku. Polewamy sokami z pieczenia. Można udekorować gałązkami rozmarynu i natką pietruszki.
Kilka przepisów na dodatki do podania:
- Młode ziemniaki gotowane w łupinach>>>
- Ziemniaki smażone z curry>>>
- Smażone młode ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem>>>
- Kluski śląskie>>>
- Ryż libański>>>
- Surówka z marchewki, pietruszki i jabłka do obiadu>>>
- Surówka z białej kapusty i pora do obiadu>>>
- Surówka z sałaty ze śmietaną>>>
- Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą>>>
- Szybkie pikle z ogórka do obiadu>>>
- Surówka z pomidorów i cebuli>>>
Uwagi do przepisu
- Może się niekiedy wydawać, że temperatura pieczenia kurczaka w tym przepisie jest wysoka, ale taka właśnie ma być :) Pojawią się głosy, że kurczak suchy, przepieczony itd...nic bardziej mylnego - na tym talerzu nie ma suchego mięsa :)
- Czas pieczenia warto dostosować do wielkości kurczaka oraz własnego piekarnika. Mniej więcej po godzinie można sprawdzić kurczaka: szpikulcem nakłuwamy mięso np. udo. Kurczak jest gotowy, jeżeli wypływający sok jest czysty i bezbarwny
- Większego kurczaka pieczemy dłużej, z tym że po około godzinie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i nakrywamy kurczaka folią, aby nie przypalić skórki.
Kurczak pieczony. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz