Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Miodowo-musztardowa ryba w folii. Niesamowity sos musztardowo-miodowy do ryby

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ryba pieczona w folii.

Ryba pieczona w folii

     Miodowo-musztardowa ryba pieczona w folii to szybki i łatwy przepis na rybę z piekarnika w całości w marynacie z miodu, musztardy pełnoziarnistej, Dijon, czosnku i natki pietruszki. Można użyć dowolnej, ulubionej ryby np.: dorady, pstrąga, filetów łososia albo dorsza.

  • szybki i zdrowy przepis na rybę pełną smaku
  • świetny pomysł na lekki i zdrowy obiad albo kolację

Ryba pieczona w piekarniku

     Ryba pieczona w piekarniku z tego przepisu jest miękka, delikatna i pełna smaku. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Sos musztardowo-miodowy z czosnkiem to coś naprawdę epickiego. Można go wykorzystać na różne sposoby, świetnie nadaje się do marynowania krewetek, delikatnego mięsa z kurczaka itp. 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos musztardowo-miodowy
Inne przepisy na rybę, które mogą Ci się spodobać:

Ryba pieczona

       I tak oto przedstawiam Wam nowy, ulubiony, łatwy i super szybki sposób na rybę pieczoną w piekarniku w folii. Sos musztardowo-miodowy z masłem czosnkowym i delikatną pieczoną rybą idealnie sprawdzi się na lekki obiad albo kolację. 


Składniki:

  • 2 wypatroszone, skalowane i oczyszczone ryby w całości np. dorady
  • posiekana natka pietruszki
  • 4 plasterki cytryny (po 2 na każdą rybę)
  • 1 papryczka chili posiekana (ewentualnie)
  • sól

sos musztardowo-miodowy z czosnkiem do ryby:

  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki musztardy francuskiej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka gładkiej musztardy Dijon
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Ryba pieczona przepis


Krok 1.
  • Wypatroszone, skalowane i oczyszczone ryby ułożyć oddzielnie na dwóch arkuszach folii aluminiowej.
Krok 2.
  • W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, obie musztardy, czosnek i sok z cytryny, wymieszać, podgrzać i zdjąć z ognia.
  • Przygotowanym sosem polać ryby, posypać solą i natrzeć z zewnątrz i w środku. Do każdej ryby dołożyć po dwa plasterki cytryny, oprószyć posiekaną natką pietruszki oraz chili.
  • Ryby starannie zawinąć w folię, tak aby masło nie wyciekło, piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Czas pieczenia należy dostosować do grubości ryby. Po tym czasie folię ostrożnie otworzyć, zwiększyć temperaturę w piekarniku i podpiec ryby jeszcze przez 3-4 minuty, aby skarmelizować skórkę.
Mam nadzieję, że przepis na rybę pieczoną w folii spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj.

Miłego gotowania!

ryba pieczona
Ryba pieczona w piekarniku w folii



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger