Miodowo-musztardowa ryba w folii. Niesamowity sos musztardowo-miodowy do ryby
![]() |
Ryba pieczona w folii. |
Ryba pieczona w folii
Miodowo-musztardowa ryba pieczona w folii to szybki i łatwy przepis na rybę z piekarnika w całości w marynacie z miodu, musztardy pełnoziarnistej, Dijon, czosnku i natki pietruszki. Można użyć dowolnej, ulubionej ryby np.: dorady, pstrąga, filetów łososia albo dorsza.
- szybki i zdrowy przepis na rybę pełną smaku
- świetny pomysł na lekki i zdrowy obiad albo kolację
Ryba pieczona w piekarniku
Ryba pieczona w piekarniku z tego przepisu jest miękka, delikatna i pełna smaku. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Sos musztardowo-miodowy z czosnkiem to coś naprawdę epickiego. Można go wykorzystać na różne sposoby, świetnie nadaje się do marynowania krewetek, delikatnego mięsa z kurczaka itp.
![]() |
Sos musztardowo-miodowy |
- Makrela z grilla po indyjsku>>>
- Kotlety mielone z ryby>>>
- Grillowana dorada z masłem czosnkowym i rozmarynem>>>
- Śledzie po kaszubsku>>>
- Domowe paluszki rybne>>>
- Makaron z tuńczykiem i oliwkami>>>
- Pstrąg smażony na patelni w całości>>>
- Halibut smażony>>>
Ryba pieczona
I tak oto przedstawiam Wam nowy, ulubiony, łatwy i super szybki sposób na rybę pieczoną w piekarniku w folii. Sos musztardowo-miodowy z masłem czosnkowym i delikatną pieczoną rybą idealnie sprawdzi się na lekki obiad albo kolację.
Składniki:
- 2 wypatroszone, skalowane i oczyszczone ryby w całości np. dorady
- posiekana natka pietruszki
- 4 plasterki cytryny (po 2 na każdą rybę)
- 1 papryczka chili posiekana (ewentualnie)
- sól
sos musztardowo-miodowy z czosnkiem do ryby:
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki musztardy francuskiej pełnoziarnistej
- 1 łyżka gładkiej musztardy Dijon
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
Ryba pieczona przepis
- Wypatroszone, skalowane i oczyszczone ryby ułożyć oddzielnie na dwóch arkuszach folii aluminiowej.
- W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, obie musztardy, czosnek i sok z cytryny, wymieszać, podgrzać i zdjąć z ognia.
- Przygotowanym sosem polać ryby, posypać solą i natrzeć z zewnątrz i w środku. Do każdej ryby dołożyć po dwa plasterki cytryny, oprószyć posiekaną natką pietruszki oraz chili.
- Ryby starannie zawinąć w folię, tak aby masło nie wyciekło, piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Czas pieczenia należy dostosować do grubości ryby. Po tym czasie folię ostrożnie otworzyć, zwiększyć temperaturę w piekarniku i podpiec ryby jeszcze przez 3-4 minuty, aby skarmelizować skórkę.
![]() |
Ryba pieczona w piekarniku w folii |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz