Zupa krem z cukinii z ziemniakami
Zupa z cukinii z ziemniakami. |
Zupa krem z cukinii z ziemniakami
Szybka, łatwa i pyszna zupa krem z cukinii z ziemniakami, czosnkiem i zieloną pastą curry. Świeża mięta i sok z cytryny nadają zupie niezwykły, bogaty smak. Idealna zupa cukiniowa na lato.
Ten krem z cukinii przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Nie trzeba poświęcać dodatkowego czasu na precyzyjne krojenie warzyw. Wystarczy z grubsza wszystko posiekać, szybko poddusić, zmiksować na gładki krem i gotowe. Dodatek oleju kokosowego nadaje zupie lekką słodycz, która uzupełnia pastę curry i sok z cytryny. Można jednak łatwo zastąpić go oliwą lub masłem. Zielona pasta curry jest ostro-kwaśna w smaku. Zwolennikom łagodniejszych potraw polecam curry w proszku :)
Zupa krem z cukinii z ziemniakami. |
Zupa z cukinii z ziemniakami
Ta zupa z cukinii z ziemniakami jest świetną przystawką do dania głównego. Często jednak podaję tą zupę także na kolację w ciągu tygodnia z chrupiącym pieczywem lub grzankami z czosnkiem i sezamem. Zupę z cukinii można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w hermetycznym pojemniku do 3-4 dni w lodówce. Następnego dnia zupa cukiniowa jest jeszcze lepsza.
Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania zupy z cukinii:
- 1,2kg młodej cukinii pokrojonej w kostkę
- 1 posiekana cebula
- 2-3 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 jabłko obrane i pokrojone w kostkę
- 1/4 szklanki posiekanych listków mięty
- 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- sól i sok z cytryny do smaku
- kolendra, natka pietruszki, jogurt, mleczko kokosowe, śmietanka
Zupa krem z cukinii z ziemniakami
- W garnku na zupę rozgrzać olej kokosowy, dodać posiekaną cebulę, czosnek i pastę curry - poddusić wszystko razem około 1 minutę na średnim ogniu, cały czas mieszając.
- Następnie dodać pokrojone ziemniaki, cukinię i jabłko, poddusić razem i wlać gorący bulion. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodać świeżą miętę - wszystko zmiksować na gładki krem i doprawić do smaku olejem sezamowym, sosem sojowym, solą i sokiem z cytryny.
- Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą>>>
- Zupa ogórkowa. najlepszy przepis na rosole>>>
- Zupa z botwiny z ziemniakami osobno>>>
- Barszcz czerwony z ziemniakami>>>
- Zupa z soczewicy>>>
- Zupa z botwiny z ziemniakami>>>
- Zupa krem z dyni z zieloną soczewicą>>>
- Zupa jarzynowa ze śmietaną>>>
- Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach>>>
- Szybka zupa pomidorowa>>>
Zupa krem z cukinii z ziemniakami. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz