Zupa ogórkowa: najlepszy przepis na rosole
Zupa ogórkowa. |
Zupa ogórkowa
Najlepszy przepis na klasyczną zupę ogórkową na rosole. Zupa ogórkowa z duszonymi na maśle ogórkami kiszonymi, ziemniakami i marchewką. Ogórkowa doprawiona kwasem z ogórków i dużą ilością świeżego kopru.
To bardzo prosta i smaczna zupa ogórkowa, która należy do moich ulubionych. Przepis jest super łatwy, a sama ogórkowa wyjątkowo szybka do zrobienia. Do ugotowania zupy można użyć rosołu z dnia poprzedniego, albo ugotować świeży wywar z mięsa np. żeberek albo kurczaka.
Zupa ogórkowa. |
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa to jedna z naszych ulubionych zup. Jest pełna niesamowitego smaku i zaskakująco prosta do zrobienia. Najlepsze jest to, że nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, a wszystko, co potrzebne jest łatwo dostępne i tanie. Ogórkowa świetnie przechowuje się w lodówce i można jej zrobić więcej - jest świetną opcją na szybki obiad lub kolację w ciągu tygodnia.
Zupa ogórkowa. |
Zupa ogórkowa przepis
Wskazówki dotyczące tworzenia najlepszego przepisu na zupę ogórkową:
- na smak zupy ogórkowej bez wątpienia mają wpływ dobrej jakości ogórki kiszone
- pamiętaj, że może być konieczne dostosowanie ilości soli oraz kwasu z ogórków. Będzie to zależało od tego jak słone i kwaśne są ogórki kiszone
- zupa ogórkowa jest smaczna sama w sobie, ale dodanie własnych dodatków nada jej wyjątkowego smaku
- zupę ogórkową można ugotować zarówno na wywarze mięsnym jak i warzywnym
- 2 litry wywaru mięsnego
- 600g ogórków kiszonych startych na tarce do jarzyn na dużych oczkach
- 600g ziemniaków
- 1 marchew
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- około 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
- sok z kiszonych ogórków do smaku
- Starte na tarce jarzynowej ogórki kiszone poddusić na części masła, podlewając wywarem.
- Ziemniaki oraz marchew obrać, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze.
- Przygotować jasnozłotą zasmażkę z reszty masła i mąki.
- Gorącą zasmażkę rozprowadzić wywarem i wlać do ziemniaków z marchewką. Zupę podprawić zahartowaną śmietaną, dodać ogórki kiszone i zagotować. Ogórkową doprawić do smaku solą, pieprzem i kwasem z ogórków. Na koniec wsypać posiekany koperek.
- Barszcz czerwony z ziemniakami>>>
- Zupa z soczewicy>>>
- Zupa z botwiny z ziemniakami>>>
- Rosół z indyka-najsmaczniejszy, domowy przepis>>>
- Zupa krem z dyni z zieloną soczewicą>>>
- Zupa jarzynowa ze śmietaną>>>
- Zupa kalafiorowa z serem>>>
- Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach>>>
- Zupa pomidorowa z tortellini>>>
- Szybka zupa pomidorowa>>>
- Zupa ogórkowa na skrzydełkach>>>
- Zupa koperkowa z lanym ciastem>>>
Zupa ogórkowa. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz