Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Zupa ogórkowa: najlepszy przepis na rosole

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa ogórkowa.

Zupa ogórkowa

     Najlepszy przepis na klasyczną zupę ogórkową na rosole. Zupa ogórkowa z duszonymi na maśle ogórkami kiszonymi, ziemniakami i marchewką. Ogórkowa doprawiona kwasem z ogórków i dużą ilością świeżego kopru.

To bardzo prosta i smaczna zupa ogórkowa, która należy do moich ulubionych. Przepis jest super łatwy, a sama ogórkowa wyjątkowo szybka do zrobienia. Do ugotowania zupy można użyć rosołu z dnia poprzedniego, albo ugotować świeży wywar z mięsa np. żeberek albo kurczaka. 


zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa.

Zupa ogórkowa

     Zupa ogórkowa to jedna z naszych ulubionych zup. Jest pełna niesamowitego smaku i zaskakująco prosta do zrobienia. Najlepsze jest to, że nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, a wszystko, co potrzebne jest łatwo dostępne i tanie. Ogórkowa świetnie przechowuje się w lodówce i można jej zrobić więcej - jest świetną opcją na szybki obiad lub kolację w ciągu tygodnia.


www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa ogórkowa.

Zupa ogórkowa przepis

Wskazówki dotyczące tworzenia najlepszego przepisu na zupę ogórkową:

  • na smak zupy ogórkowej bez wątpienia mają wpływ dobrej jakości ogórki kiszone
  • pamiętaj, że może być konieczne dostosowanie ilości soli oraz kwasu z ogórków. Będzie to zależało od tego jak słone i kwaśne są ogórki kiszone
  • zupa ogórkowa jest smaczna sama w sobie, ale dodanie własnych dodatków nada jej wyjątkowego smaku
  • zupę ogórkową można ugotować zarówno na wywarze mięsnym jak i warzywnym


Oto składniki i przyprawy potrzebne do ugotowania ogórkowej:

  • 2 litry wywaru mięsnego
  • 600g ogórków kiszonych startych na tarce do jarzyn na dużych oczkach 
  • 600g ziemniaków 
  • 1 marchew 
  •  2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • około 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z kiszonych ogórków do smaku

Przepis na zupę ogórkową

Krok 1.
  • Starte na tarce jarzynowej ogórki kiszone poddusić na części masła, podlewając wywarem.
  • Ziemniaki oraz marchew obrać, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze.
  • Przygotować jasnozłotą zasmażkę z reszty masła i mąki.
  • Gorącą zasmażkę rozprowadzić wywarem i wlać do ziemniaków z marchewką. Zupę podprawić zahartowaną śmietaną, dodać ogórki kiszone i zagotować. Ogórkową doprawić do smaku solą, pieprzem i kwasem z ogórków. Na koniec wsypać posiekany koperek.
Mam nadzieję, że przepis na zupę ogórkową spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Oto kilka innych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać:

zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger