Przepis na szybki bigos z cukinii
/
0
Bigos z cukinii. |
Przepis na bigos z cukinii
Pyszny i łatwy przepis na bigos z cukinii z podsmażonym boczkiem, wędzoną kiełbasą, porem, czosnkiem, świeżymi pomidorami i marchewką. Bigos z cukinii doprawiony tymiankiem, mielona papryką oraz posiekanym koperkiem.
Bigos z cukinii
Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania bigosu z cukinii:
- około 70g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- biała część pora posiekana
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 niewielkie marchewki pokrojone w kostkę
- 350g wiejskiej kiełbasy pokrojonej w kostkę
- 3-4 dojrzałe, obrane i pokrojone w kostkę pomidory
- około 1,8kg młodej cukinii pokrojonej w kostkę
- woda lub wywar mięsny albo jarzynowy do podlania bigosu (ile będzie potrzeba)
- około 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- listek laurowy (ewentualnie)
- sól, pieprz do smaku
- około 3 łyżki posiekanego koperku
Przepis na bigos z cukinii
Krok 1.
- W dużym garnku z grubym dnem podsmażyć na rumiano boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę, dodać posiekanego pora oraz czosnek - smażyć wszystko razem kilkadziesiąt sekund, często mieszając.
- Do garnka dodać marchew, pokrojone pomidory, cukinię - podsmażyć wszystko razem przez chwilę i podlać odrobiną wody lub wywaru. Dodać przyprawy, przykryć i dusić razem przez około godzinę. W międzyczasie kilka razy zamieszać. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek i jeżeli potrzeba doprawić jeszcze do smaku.
Mam nadzieję, że przepis na bigos z cukinii spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Oto kilka innych przepisów na cukinię, które mogą Ci się spodobać :
- Sałatka z grillowaną cukinią, fetą i pomidorami>>>
- Tagliatelle z kurczakiem i cukinią w sosie curry>>>
- Kurczak curry z cukinią i mlekiem kokosowym>>>
- Ciabatta z kozim serem i grillowaną cukinią>>>
- Leczo z cukinią>>>
- Placki z cukinii>>>
Przepis na bigos z cukinii. |
Przepis na bigos z cukinii. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz