Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Gnocchi w sosie śmietanowym z pesto i parmezanem

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Gnocchi w sosie śmietanowym.

Gnocchi w sosie śmietanowym 

     Gnocchi w sosie śmietanowym z pesto i parmezanem to bardzo łatwe danie bezmięsne, które zrobisz dosłownie w kilka chwil na jednej patelni. Potrzeba tylko kilku prostych składników, a przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut!

Sos z parmezanu, śmietany i pesto jest prosty i naprawdę bardzo dobry. Może być podstawą do innych potraw np. z makaronu albo kurczaka. Zamiast bulionu można użyć białego wina i dodać posiekaną natkę pietruszki. W tym przepisie nie gotuję wstępnie gnocchi przed dodaniem do sosu. Wszystko dzieje się w jednym garnku i jest mniej naczyń do mycia! Podczas gotowania gnocchi uwalniają skrobię, która zagęści sos śmietanowy. Ilość bulionu dostosuj do konsystencji sosu, którą chcesz uzyskać.


Gnocchi w sosie śmietanowym

Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

  • około 400g gotowych gnocchi ziemniaczanych
  • 300ml śmietany kremówki 30%
  • około 1/2 szklanki bulionu, wody albo białego wytrawnego wina (dolewać po trochu, patrząc na konsystencję sosu)
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki ulubionego pesto
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu (plus dodatkowa porcja do posypania gotowej potrawy)
  • sól, sok z cytryny i mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy

Gnocchi w sosie śmietanowym przepis


Krok 1.
  • Na większej patelni podgrzać oliwę, posiekany czosnek i pesto. Następnie wlać śmietanę kremówkę, połowę bulionu i zagotować. Dodać gnocchi, wymieszać, przykryć patelnię i gotować na wolnym ogniu około 5 minut. W między czasie sprawdzić gęstość sosu i w razie potrzeby dolać bulionu. Kilkukrotnie potrząsnąć patelnią w celu przemieszania składników. Gdy gnocchi będzie ugotowane dodać starty parmezan, wymieszać i doprawić do smaku. Ilość parmezanu  dostosuj do swoich upodobań.  
Gotową potrawę podajemy z tartym parmezanem, można posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Gnocchi w sosie śmietanowym bardzo dobrze przechowują się w lodówce. Podczas odgrzewania może być konieczne dolanie dodatkowej ilości wody lub bulionu.

Oto kilka innych łatwych i wypróbowanych przepisów, które mogą Ci się spodobać:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger