Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Kurki w sosie śmietanowym z czosnkiem i pomidorami

 

kurki w sosie śmietanowym
Kurki w sosie śmietanowym.

Kurki w sosie śmietanowym

     Pyszny przepis na kurki w sosie śmietanowym z czosnkiem, podduszoną cebulką i pomidorami.  Sos z kurek doprawiony sosem Worcestershire z posiekanym koperkiem i startym jabłkiem, doskonały do makaronu, ziemniaków, kopytek albo klusek śląskich. Ten sos kurkowy jest, jest tak wszechstronny, że doskonale komponuje się z wieloma potrawami. A do tego tak łatwo go przyrządzić!

  • łatwy i sprawdzony przepis na sos z kurkami i śmietaną
  • doskonały do duszonego lub pieczonego mięsa
  • sos jest delikatny i kremowy

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurki w sosie śmietanowym.


Kurki w sosie śmietanowym

     Delikatne kurki w sosie śmietanowym z dodatkiem koperku i cebulki to jeden z tych przepisów, które warto mieć pod ręką.  Aby zrobić dobry sos kurkowy potrzeba tylko kilku prostych składników:

  • kurki: chociaż jest to przepis na kurki w sosie śmietanowym, to można użyć innych ulubionych grzybów
  • cebula i czosnek: dodają sosowi dużo smaku
  • śmietana 30% : dzięki niej sos jest kremowy i aksamitny
  • koperek: dodaje świeżości sosowi, można zastąpić go posiekaną natką pietruszki
  • pomidorki koktajlowe: można zastąpić suszonymi
  • jabłko i wytrawne białe wino: nadają sosowi niezwykłego, winnego aromatu
  • przyprawy: sól, pieprz, sos Worcestershire i/lub ulubione zioła np. tymianek

Sos kurkowy


     Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania sosu kurkowego ze śmietaną:

  • 2 łyżki masła
  • 1 posiekana szalotka
  • 1 pokrojony w plasterki ząbek czosnku
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina (można pominąć)
  • 200-250 oczyszczonych kurek (mniejsze można dodać w całości, większe pokroić )
  • 1 małe, obrane jabłko, starte na tarce do jarzyn z większymi oczkami
  • około 10 pomidorów koktajlowych pokrojonych na połówki
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz


Kurki w śmietanie


Krok 1.
  • Na większej patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną szalotkę i poddusić. Następnie dodać czosnek , po chwili starte jabłko i białe wino. Gdy płyn nieco odparuje dodać oczyszczone kurki, wymieszać wszystko razem i chwilę poddusić.
  • Do kurek dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, wlać śmietanę 30% i zagotować. Dusić na niewielkim ogniu, aż sos nieco zgęstnieje (kilka minut). W między czasie doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Na koniec dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki.

Z czym podawać kurki w sosie śmietanowym



kurki w sosie śmietanowym
Kurki w sosie śmietanowym.


  Ten sos z kurek odgrzewa się bardzo dobrze. W hermetycznym pojemniku można go przechowywać w lodówce do 4 dni. Podczas odgrzewania może być konieczne dolanie odrobiny wywaru lub wody.  Do sosu kurkowego można dodać około 1/2 szklanki startego parmezanu. Sos nabierze wyjątkowego, pysznego smaku i aromatu. Jeśli dodasz odrobinę mielonej kurkumy lub kilka nitek szafranu, sos z kurek uzyska piękny złocisto słoneczny kolor.


Oto kilka innych, wypróbowanych przepisów na sosy, które mogą Ci się spodobać:


www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurki w sosie śmietanowym.


Kurki w sosie śmietanowym


     Mam nadzieję, że przepis kurki w sosie śmietanowym spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Ten sos przygotowuję ze świeżych kurek. Możesz jednak wykorzystać inne ulubione grzyby np. prawdziwki, podgrzybki, a nawet pieczarki. Sos świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, pieczonych lub duszonych mięs.  Świetnie smakuje z gotowanym makaronem, jajecznicą lub po prostu z chrupiącym chlebem :)

Miłego gotowania!


kurki w sosie śmietanowym
Kurki w sosie śmietanowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger