Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Kurczak pieczony z masłem, czosnkiem, papryką i ziołami

 

kurczak pieczony
Kurczak pieczony.

Kurczak pieczony

     Pełen niesamowitych smaków, chrupiącej skórki, soczysty kurczak pieczony z masłem czosnkowym, cytryną, aromatycznymi ziołami i przyprawami.

Najłatwiejszy do zrobienia pieczony kurczak z czosnkiem, papryką, rozmarynem, pietruszką, masłem i białym winem. Jest to szybki i wypróbowany przepis na kurczaka z piekarnika. Kurczak ma chrupiącą skórkę, mięso jest soczyste i pełne niesamowitych smaków.


Kurczak pieczony

      Aby przygotować pieczonego kurczaka potrzebne będą następujące składniki i przyprawy:

  • 1 duży, surowy kurczak 
  • około 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 1 cytryna przekrojona na pół
  • 1 główka czosnku przekrojona w poprzek na pół
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
  • 2 świeże gałązki rozmarynu
  • 1 wiązka natki pietruszki

Kurczak pieczony to świetny pomysł na pyszny i łatwy obiad dla całej rodziny. Sprawdź jakie to smaczne!

Kurczak z piekarnika

Poniższe kroki sprawią, że ten pieczony kurczak z piekarnika wyróżnia się na tle pozostałych.

Krok 1.

  • Tuszkę kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Na 1 godzinę przed pieczeniem wyjąć z lodówki i natrzeć starannie solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i czerwoną papryką (w środku i na zewnątrz, także pod skórką). W miseczce wymieszać roztopione masło, oliwę, wino i sok z połowy cytryny . Przygotowaną mieszanką natrzeć kurczaka (także pod skórą). 
  • Do wnętrza kurczaka włożyć gałązki rozmarynu, pietruszki, połowę cytryny oraz główkę czosnku przekrojoną na pół. Tuszkę kurczaka uformować w kieszonkę i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Krok 2.
  • Rozgrzać piekarnik do 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem).
  • Tuszkę kurczaka włożyć do piekarnika i piec przez około 1,5 godziny ( u mnie kurczak o wadze 1,8kg), lub do czasu, aż będzie dopieczony w środku. Co 20-30 minut obficie polewać kurczaka sosem wyciekającym podczas pieczenia.
Krok 3.
  • Upieczoną tuszkę wyjąć z piekarnika, przykryć folią i pozostawić na około 10 minut, aby soki i smaki równomiernie rozłożyły się w mięsie. Przed podaniem kurczaka polać sosem powstałym podczas pieczenia.

Uwaga: kurczak wyjęty z lodówki bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika potrzebuje więcej czasu na upieczenie. Ciężko wówczas ocenić, jak długo piec mięso, aby było idealnie soczyste i dopieczone. Zanim temperatura wewnątrz mięsa wyrówna się może upłynąć nawet 30 minut przebywania tuszki w piekarniku.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kurczak pieczony.



Kurczak pieczony w całości

     Bardzo często kupuję całego kurczaka i piekę go na rumiano z przyprawami lub warzywami. Uwielbiamy chrupiącą skórkę i soczyste, delikatne mięso w środku. Kurczaka możesz natrzeć dowolnymi ulubionymi przyprawami, dodać musztardę albo miód, by za każdym razem danie smakowało inaczej :)

     Upieczonego kurczaka z masłem, czosnkiem i ziołami polecam podawać z pieczonymi ziemniakami z cytryną i ziołami (przepis tutaj>>>), kopytkami (przepis tutaj>>>) lub kluskami śląskimi (przepis tutaj>>>).  Do tego jeszcze dobra surówka lub ogórki kiszone i idealny obiad dla całej rodziny gotowy :)

Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na kurczaka, które mogą Ci się spodobać:
Chrupiący kurczak z piekarnika to wręcz idealne połączenie smaków! Przepis jest świetny i wart zapamiętania. Ten soczysty kurczak jest świetny na obiad, a także na kolację. 

Mam nadzieję, że przepis na pieczonego kurczaka spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

kurczak z piekarnika
Kurczak pieczony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger