czwartek, 9 marca 2017

www.e-ksiazkakucharska.pl


UKRAIŃSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLĄ


Jak przygotować prawdziwy barszcz czerwony po Ukraińsku - przepis krok po kroku.

 

Prawdziwy ukraiński barszcz czerwony to coś więcej niż tylko zupa, jest jak danie jednogarnkowe no i jak każde danie powszechnie gotowane ma niezliczoną liczbę wersji. I tak, w zależności od regionu trochę inaczej gotuje się go w kuchniach kijowskich, połtawskich, w Odessie czy na Podkarpaciu - no i każda z tych wersji jest oczywiście jedyną słuszną :)

Przygotowałam to danie wg. receptury i wskazówek mojej znajomej (właśnie zza naszej wschodniej granicy). 

Bardzo ważny w tym przepisie jest wywar. Przygotowałam go z mięsa drobiowego oraz wołowiny, ale możecie śmiało użyć samego drobiu np. tuszki z kurczaka - powoli ugotować z przyprawami i fasolą potem oddzielić mięso. 

Lub ugotować wywar na cielęcinie (będziecie potrzebowali ok. 500g).

Kolejnym ważnym punktem jest przygotowanie zasmażki z  warzyw : marchwi, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz buraków (aby oszczędzić trochę czasu możecie użyć gotowych, kwaszonych buraków ze słoika).

Pamiętajcie, najlepszy barszcz to ten  mięsny z fasolą, gotowany powoli, czyszczony z szumowin. Oczywiście z ziemniakami (bo ziemniaki na Ukrainie trafiają do każdej zupy), z kapustą słodką lub kiszoną (albo z jedną i drugą), papryką, pomidorami lub ich koncentratem.Tak naprawdę prawdziwego smaku nabiera dopiero na drugi dzień, kiedy 'naciągnie' już przyprawami oraz warzywami.

No i na koniec bardzo ważna rzecz. Na Ukrainie barszcz obowiązkowo doprawia się jeszcze na talerzu dodatkami. Mogą to być : konfitura żurawinowa, przeciśnięty, surowy ząbek czosnku, ser biały (kto nie próbował  z białym serem, musi mi uwierzyć na słowo, że to jest genialne połączenie), solona słonina przetarta z czosnkiem lub z cebulą, jajka ugotowane na twardo, kwaśna śmietana, posiekana natka pietruszki, koperek.


SKŁADNIKI:

na początek wywar:
  •  2 udka z kurczaka
  • 300 - 400g wołowiny w kawałku 
  • 1 szklanka białej fasoli 'Jaś' (u mnie czerwona fasola) - moczona w wodzie przez noc
  • 4 kapelusze suszonych prawdziwków
  • 1por
  • kawałek selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, kilka listków laurowych, trochę suszonego lubczyku
następnie:
  • 2 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • 4 buraki
  • 1/4 główki niewielkiej kapusty
  • ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok. 6 łyżek koncentratu z buraków (tak do smaku)
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka bez skórki
  • ocet winny i cukier (po 1 łyżeczce - do smaku), sól, pieprz 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • smalec do smażenia
dodatkowo osobno podane na stół:
  • biały ser, jajka , posiekany szczypiorek lub pietruszka, rozgnieciony czosnek, konfitura żurawinowa lub wiśniowa, kwaśna śmietana, słonina z cebulą
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Fasolę zalewam zimną wodą i odstawiam, najlepiej na całą noc do namoczenia.

Krok 2.
Następnego dnia zaczynam od przygotowania wywaru. Mięso oczyszczam,wołowinę kroję na spore kawałki, wkładam do garna razem z porem, pietruszką, selerem, grzybkami, fasolą (razem z wodą w której się moczyła) oraz przyprawami, dolewam wody, tak aby przykryła wszystkie składniki i powoli gotuję, mniej więcej 1 godzinę.

Krok 2.
Oczyszczone buraki zalewam wodą i gotuję do miękkości (możecie je również upiec w piekarniku) - po ugotowaniu obieram i kroję w słupki.

Krok 3.
Zasmażka.
Cebulę kroję w kostkę, podduszam na smalcu, dodaję startą na tarce marchew, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone buraki, podsmażam - przyprawiam cukrem, octem, solą oraz pieprzem,dodaję śmietanę oraz koncentrat pomidorowy - wszystko przesmażam, aż uniesie się piękny aromat :) .

Krok 4. 
Kiedy fasola będzie już prawie ugotowana, wyjmuję pora, selera, korzeń pietruszki (te odrzucam), grzyby (kroję w paski i z powrotem do wywaru) oraz mięso, które oddzielam od kości i kroję na mniejsze kawałki, dodaję z powrotem do wywaru, dolewam trochę wody, wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki, wywar dosalam i chwilę gotuję.

Krok 5.
Kiedy ziemniaki będą już na pół miękkie dodaję poszatkowaną kapustę oraz zasmażkę, wlewam koncentrat z buraków i doprawiam do smaku - gotuję (uważajcie, aby nie rozgotować składników - kapusta powinna być al' dente ). Potrawę odstawiam na około godzinę, aby smaki ładnie się połączyły.

Barszcz podajemy z jajkiem, serem, czosnkiem lub innym dodatkiem, dekorujemy natką pietruszki.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl



Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, marca 09, 2017 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania