Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ŚLEDZIE PO GRECKU

śledzie po grecku
Śledzie po grecku.

Śledzie po grecku


Śledzie po grecku to pyszna i aromatyczna potrawa, która doskonale sprawdzi się jako przystawka na różnego rodzaju uroczystościach, w tym na świątecznym stole. Jest to danie o bogatym smaku, łączące śledzia z warzywami, z marchewką, cebulą, pietruszką i selerem, w smakowitym, pomidorowym sosie.


Śledzie po grecku


Przygotowanie śledzi po grecku jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Kluczem do sukcesu jest jednak cierpliwość - śledzie najlepiej smakują, gdy mają czas, aby się przegryźć z przyprawami i sosem. Dlatego proponuję przygotować je dzień wcześniej, co tylko wzmocni ich smak.

Składniki:
  • 500g filetów śledziowych z oleju, osączonych
  • 3 duże cebule, pokrojone w piórka
  • 2 marchewki, starte na tarce
  • 1 korzeń pietruszki, starty na tarce
  • 1 mały seler, starty na tarce
  • 1 jabłko, obrane i starte na tarce
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka keczupu
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki
  • suszona bazylia i oregano wedle uznania
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz mielony czarny lub ziołowy do smaku
Instrukcje:
  1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, oprószyć solą i dusić, aż zmięknie. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę, seler i jabłko - smażyć na średnim ogniu przez chwilę, następnie podlać odrobiną wody albo bulionu, wsypać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, imbir, słodką i ostrą paprykę, suszona bazylię, oregano cynamon oraz gałkę muszkatołową - dusić wszystko razem, aż warzywa zmiękną.
  2. Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy i keczup, wymieszać i dusić na małym ogniu jeszcze przez 10-15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym lub czarnym.
  3. Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki.
  4. W szklanym naczyniu układać warstwami sos warzywno-pomidorowy i pokrojone na kawałki śledzie (ostatnią warstwę powinien stanowić sos warzywno-pomidorowy). Szczelnie nakryć i wstawić w chłodne miejsce (najlepiej w lodówce) na minimum 24 godziny, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem wymieszać delikatnie wszystkie składniki, aby śledzie pokryły się warzywami i sosem.

Śledzie po grecku podajemy na zimno, jako przekąskę na chlebie lub toście. Można udekorować danie świeżymi ziołami, takimi jak koperek lub natka pietruszki, dla dodatkowego smaku i wyglądu.

Śledzia po  grecku można przechowywać w lodówce przez kilka dni, co sprawia, że jest to świetna potrawa do przygotowania z wyprzedzeniem przed świętami czy innymi uroczystościami.


Oto kilka innych przepisów na przekąski, które mogą Ci się spodobać:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger