ŚLEDZIE PO GRECKU
/
0
ŚLEDZIE PO GRECKU.
Najlepszy przepis na pyszne śledzie po grecku.
Mogę chyba zaryzykować stwierdzenie, że Polacy dzielą się na tych, którzy śledzi nie lubią, i tych, którzy je kochają.
Święta Bożego Narodzenia, sylwester, później karnawał, to świetna okazja do spotkań w gronie rodziny i przyjaciół -a więc i śledzia nie powinno zabraknąć na stole ;) Zatem warto pomyśleć, co ze śledzia można zrobić. A można naprawdę wiele. Klasyczne dodatki do śledzia można wzbogacić wyciśniętym czosnkiem, musztardą, posiekaną chilli, kolendrą, cynamonem, imbirem, czy nawet grzybami.
Dzisiaj przepis na obłędne śledzie po grecku. Po prostu idealne na przyjęcie. Polecam!
Jak zrobić śledzie po grecku - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na śledzie po grecku.
SKŁADNIKI:
- 6 średnich cebul
- 5 marchewek
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 180g
- przyprawy: szczypta cukru, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, sól, opakowanie ziół toskańskich
- około 500g filetów śledziowych w oleju (osączonych z marynaty)
Przepis na śledzie po grecku.
Krok 1.
Posiekaną w piórka cebulę posypujemy szczyptą cukru i solą, szklimy na oliwie, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, podlewamy odrobiną wody lub delikatnym bulionem jarzynowym - dusimy pod przykryciem 10-15 minut.
Krok 2.
Do warzyw dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego oraz solidną ilość ziół i przypraw - ma być pikantnie - chwilę podsmażamy, odstawiamy do wystudzenia
Krok 3.
Osączone z zalewy śledzie kroimy na kawałki (właściwie dowolne, mniejsze, większe - jak wolicie ).
Krok 4.
Część masy cebulowo-marchwiowej wykładamy do naczynia, w którym później zaserwujemy danie - na to układamy warstwę śledzi, przykrywamy kolejną warstwą masy cebulowo-marchwiowej i tak dalej. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby smaki przeszły się nawzajem, najlepiej na całą noc do lodówki.
Przed podaniem , sałatkę śledziową można posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz