Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Krewetki z czosnkiem, chili i ziołami

 

krewetki z czosnkiem
Krewetki z czosnkiem.

Krewetki z czosnkiem

Krewetki z czosnkiem to prawdziwa uczta dla miłośników owoców morza. Ich delikatne mięso doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, tworząc wyjątkową harmonię smaków. 

Krewetki z czosnkiem, chili i ziołami to łatwa i szybka potrawa, która łączy w sobie smak świeżych owoców morza z pikantnymi i aromatycznymi akcentami. To danie może stać się zarówno głównym daniem, jak i pyszną przekąską na imprezach.


Krewetki z czosnkiem

Krewetki z czosnkiem, chili i ziołami można podawać jako danie główne, skomponowane na talerzu z delikatnymi dodatkami. Oto kilka pomysłów na towarzyszące składniki:

  • Makaron spaghetti: ułóż na talerzu porcję ugotowanego spaghetti, a na nim rozłóż smakowite krewetki. Całość polej delikatnie oliwą z patelni, aby uwolnić jeszcze więcej aromatów.
  • Zielona sałata: skomponuj lekką, świeżą sałatę z dodatkiem kolorowych warzyw, np. pomidorów koktajlowych, ogórka, papryki i rukoli. Na wierzch połóż krewetki i polej całość oliwą z patelni.
  • Grzanki z chleba tostowego lub bagietki: przygotuj chrupiące grzanki, a na każdej z nich układaj krewetki. Dodaj odrobinę posiekanych ziół i skrop całość sokiem z cytryny.
  • Ryż: podaj krewetki na aromatycznym ryżu, który doskonale wchłonie smak oliwy i ziół.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Krewetki z czosnkiem.



Składniki:
  • 450g dużych, oczyszczonych krewetek np. tygrysich (główki można zostawić)
  • 100ml oliwy extra vergine
  • 10 ząbków czosnku, obranych i posiekanych
  • około 1 łyżeczka suszonych płatków chili (ilość chili warto dostosować do własnych preferencji smakowych)
  • 2 łyżki wytrawnego, białego wina
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • sól do smaku
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej, czerwonej, słodkiej papryki

Krewetki z czosnkiem przepis


Krok 1.
  • Krewetki osuszyć i odstawić na bok.
  • Następnie na większej patelni podgrzać oliwę extra vergine, dodać posiekany czosnek oraz chili - podgrzewać razem, aż składniki zaczną pachnieć (nie przypalić).
  • Na patelnię dodać krewetki, sos sojowy oraz mieloną paprykę. Gotować krótko, potrząsając patelnią energicznie ( około 3 minuty, w zależności od wielkości krewetek). W międzyczasie wlać białe, wytrawne wino i posolić do smaku.  Mięso powinno być nie przezroczyste, miękkie i nabrać lekko różowego koloru. Zdjąć patelnię z ognia.
Krok 2.
  • Do krewetek dodać sok z cytryny i natkę pietruszki, potrząsnąć kilkukrotnie patelnią, aby wymieszać wszystkie składniki.
  • Gotowe krewetki z czosnkiem, chili i ziołami przełożyć do miski i podawać z ulubionymi dodatkami.
Wybór dodatków zależy od Twoich preferencji i tego, co akurat masz pod ręką. Ważne jest, aby cieszyć się intensywnym smakiem krewetek w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i oliwą. To danie jest nie tylko pełne smaku, ale również efektownie prezentuje się na talerzu.

Oto kilka innych przepisów na pyszne dania, które mogą Ci się spodobać:

Niech krewetki z czosnkiem, chili i ziołami staną się prawdziwą ucztą dla Twoich zmysłów. Ta potrawa nie tylko zachwyci Twoje podniebienie, ale także sprawi, że zasmakujesz harmonii smaków na nowo. Miłego gotowania!


krewetki z czosnkiem
Krewetki z czosnkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger