Mielonka - domowa kiełbasa słoikowa

www.e-ksiazkakucharska.pl
Mielonka - domowa kiełbasa słoikowa fot. Moja Książka Kucharska

Mielonka - domowa kiełbasa słoikowa


Domowa mielonka w słoiku

Nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw. Domowa mielonka słoikowa to jest właśnie to :) Pyszna kiełbasa  z galaretką i smarowidełkiem w postaci tłuszczyku, a co ważne, bez "dziwnych dodatków" - jedynie naturalne zioła i przyprawy. Prawdziwa kiełbasa słoikowa, którą z powodzeniem można przygotować w domu.

Najlepsza mielonka domowa - przepis na 100% niepowtarzalnego smaku.


Jak zrobić mielonkę w słoiku


Tak naprawdę, przygotowanie mielonki w domu wcale nie jest trudne. Należy jedynie pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Do zrobienia własnej, domowej kiełbasy w słoiku wybieramy tylko najświeższe mięso, a wszystkie narzędzia, czyli maszynka do mielenia, noże, miski, słoiki i deska do krojenia powinny być nieskazitelnie czyste, najlepiej wyparzone. 
Do przygotowania mielonki można użyć różnych rodzajów mięsa. Ważne, aby część była z tłuszczykiem np. boczek, karkówka lub słoninka. Mięso do mielenia powinno być dobrze schłodzone.

Jeżeli chodzi o samo mielenie mięsa, to już kwestia smaku. Może być zmielone na mniejszych lub większych oczkach, albo tak i tak. Bardzo fajną teksturę domowego, mięsnego smarowidła uzyskuje się poprzez zmielenie mięsa tzw. szarpakiem (na pewno każdy z Was ma w komplecie z maszynką - może jeszcze nie każdy o tym wie ;)

No i jeszcze przyprawy. I tu też jest ogromne pole do popisu. Podstawowymi przyprawami są oczywiście sól, świeżo zmielony czarny pieprz i czosnek. Ale kto zabroni nam dodać jeszcze majeranek, tymianek, mieloną paprykę, czy warzywa z rosołu? :) Smak domowej mielonki na pewno będzie jeszcze lepszy.


Pasteryzacja 


Pasteryzacja w piekarniku lub w garnku z wodą.


Zazwyczaj, zalecane jest dwu lub trzykrotne pasteryzowanie słoików z mielonką. Ma to na celu całkowite zabicie ewentualnych drobnoustrojów i ich form przetrwalnikowych, dzięki czemu mięso może przetrwać w warunkach domowych nawet kilka miesięcy.
No cóż, ale czy tak naprawdę ta pyszna mielonka będzie miała szansę tak długo postać gdzieś w ciemnym kącie jakiejś szafki kuchennej? No chyba że zapomniana na amen ;) W każdym razie, jeżeli ktoś chce posiąść wiedzę o tyndalizacji, to piszcie proszę w komentarzu - na pewno pomogę :)
U mnie słoiki pasteryzowane jeden raz i stoją w lodówce.

Mielonka - wypróbowany przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go oczywiście :)

Polecam!

Oto składniki na domową mielonkę słoikową


SKŁADNIKI :
  • 700g mięsa z szynki wieprzowej
  • 700g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 500g surowego boczku bez skóry
  • około 20g soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 150g warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, seler) - ewentualnie

Jak zrobić mielonkę do słoików


PRZYGOTOWANIE

Krok 1.
Szynkę mielimy tzw. szarpakiem, pozostałe mięsa i ewentualnie warzywa z rosołu, mielimy w maszynce z sitkiem o dużych oczkach. 

Krok 2.
W misce łączymy mięso, dodajemy przyprawy, zioła i bardzo dokładnie wyrabiamy masę.

Wyrobioną masę przekładamy do wyparzonych słoików (max. 0,5 litra ), dokładnie ubijamy łyżką, aby było jak najmniej kieszonek z powietrzem,  zostawiamy około 2-3cm wolnej przestrzeni i szczelnie zakręcamy.
Słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temp. na 130 stopni i zapiekamy przez około 1h 30 minut. Następnego dnia pasteryzujemy w 120 stopniach przez 1 godzinę.

Mielonkę można przygotować w garnku z wodą.
Słoiki wkładamy do garnka z chłodną wodą  (dno garnka powinno być wyściełane czystą ściereczką, a słoiki nie powinny stykać się ze sobą) - od momentu zagotowania wody, pasteryzujemy słoiki 1h i 30 minut. Następnego dnia tak samo.

Tak przygotowaną mielonkę przechowujemy w lodówce.
Na dłuższe przechowanie pasteryzujemy jeszcze dwa razy w odstępach 24h.

Smacznego :)
www.e-ksiazkakucharska.pl
 mielonka - domowa kiełbasa słoikowa fot. Moja Książka Kucharska
www.e-ksiazkakucharska.pl
 mielonka - domowa kiełbasa słoikowa fot. Moja Książka Kucharska
www.e-ksiazkakucharska.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger