Liczba gości w ciągu ostatniego roku

CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE


www.e-ksiazkakucharska.pl




















Chleb pszenny na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska



Chleb pszenny na zakwasie codzienny


Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski


Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się niezwykle chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealny przepis dla początkujących kucharzy - pod warunkiem, że mają zakwas żytni potrzebny do przygotowania chleba :) Chlebek naprawdę łatwy do zrobienia.

Pieczenie chleba


Początkowo chleb wypiekamy w bardzo wysokiej temperaturze. Kolejny etap pieczenia chleba następuje po około 20 minutach - obniżamy wówczas temperaturę i pieczemy jeszcze przez około 30 minut. Nie zalecam, a nawet przestrzegam przed pieczeniem chleba w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu - chleb może zwyczajnie zbyt mocno się zarumienić, a nawet przypalić (szczególnie z wierzchu).

Idealnie wypieczony chleb


Chleb jest idealnie wypieczony, gdy podczas opukiwania go słyszymy jakby głuchy odgłos.
Zaraz po upieczeniu chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Jeżeli chleb pieczemy w foremce, to tak samo - w miarę możliwości wyjmujemy chlebek z foremki i studzimy na kratce.
Do piekarnika, podczas pieczenia chleba, warto włożyć naczynie żaroodporne z wodą - zapanuje w nim wówczas idealna wilgotność do wypieku chleba.

Chleb pszenny na zakwasie żytnim - wypróbowany przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :) Polecam!




Oto składniki na 1 bochenek chleba pszennego


SKŁADNIKI


  • 200g zakwasu żytniego


  • 550g mąki pszennej typ 650 lub 750


  • 50g mąki razowej


  • 1 łyżka płynnego miodu


  • 1 płaska łyżka soli


  • 300g letniej wody


  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży (ewentualnie)


  • kminek, sezam i/lub inne ziarna do posypania (ewentualnie)


Jak upiec chleb pszenny na zakwasie


www.e-ksiazkakucharska.pl

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wszystkie składniki na chleb dokładnie mieszamy, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - możemy to zrobić dobrym mikserem, szczelnie zakrywamy i odstawiamy na 2-2,5 godziny (jeżeli dodamy drożdże ten etap może być krótszy ) - w czasie pierwszego wyrastania składamy ciasto 3 razy  (wprowadzamy tym samym powietrze do ciasta, bochenek będzie miał widoczne dziurki w miąższu).

Krok 2.
Z wyrośniętego ciasta kształtujemy owalny bądź okrągły bochenek, wkładamy do koszyka chlebowego lub innej naszej formy i odstawiamy do wyrośnięcia na  1-1,5h.

Krok 3.
Następnie szybko nacinamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy z parą - przez pierwsze 10 minut w temperaturze 260 stopni, następnie zmniejszamy ją do 230 stopni i pieczemy przez następne  20-25 minut (bochenek jest idealnie wypieczony, gdy podczas opukiwania go słyszymy głuchy odgłos). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i studzimy na kratce.

Co do chleba?

Oto kilka propozycji :


Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl
Chleb pszenny na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska
www.e-ksiazkakucharska.pl
chleb pszenny na zakwasie fot. Moja Książka Kucharska
www.e-ksiazkakucharska.pl
chleb pszenny fot. Moja Książka Kucharska


Przepis zaktualizowany 18.04.2018r.

11 komentarzy:

  1. Monia3204 czerwca

    Piękny i apetyczny chlebek, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy04 czerwca

    Cudny chleb, wykorzystam przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie robię, już raz skadałam, jeszcze dwa razy i piekę, mój chleb jest bez miodu (jestem uczulona) i bez drożdży suchych, na samym zakwasie, ciekawe jak wyjdzie....

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek bardzo dobry i szybko sie robi☺

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobry chleb. Piekłam bez składania i wyszedł super! Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy23 kwietnia

    Pyszny chlebek. Idealne proporcje. Pieklam bez drozdzy i wyszedl. Bardzo dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy23 kwietnia

    Prosty przepis i pyszny chlebek!!!

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger