Spring rolls z krewetkami. Niesamowite sosy do maczania sajgonek.
Spring rolls z krewetkami. |
Spring rolls
Orzeźwiające i chrupiące wietnamskie sajgonki ze świeżymi warzywami, makaronem ryżowym, krewetkami i u mnie dodatkowo z kurczakiem. Pełne aromatycznych ziół: mięty, kolendry i szczypiorku. Spring rolls to doskonały pomysł na letnią przekąskę, przepyszne z niesamowitymi i prostymi sosami do sajgonek: orzechowym i słodko-kwaśnym z chili.
Spring rolls z krewetkami. |
Spring rolls z krewetkami.
Spring rolls z krewetkami to klasyka wietnamskiej kuchni. W tym przepisie dodaję kurczaka - został soczysty filet po pieczeniu - trzeba wykorzystać ;) Królestwo za świeże krewetki! No cóż... "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma" :)
Rozmrożone, starannie oczyszczone surowe krewetki gotujemy krótko na patelni w niewielkiej ilości wody. Kiedy nabiorą pięknego, pomarańczowego koloru natychmiast zdejmujemy z ognia. Zazwyczaj nie dodajemy przypraw do gotowania krewetek, przyprawy są w sosie do maczania rolsów. Jeżeli ktoś chce, to można dodać odrobinę soli do gotowania albo trawę cytrynową.
Spring rolls |
Spring rolls z makaronem ryżowym.
Spring rolls z makaronem typu vermicelli. Makaron ryżowy vermicelli ma postać cienkich, długich niteczek. W zasadzie nie trzeba go gotować, wystarczy moczyć go w gorącej wodzie przez około 5 minut (w zależności od zaleceń producenta). Gdy jest al'dente, makaron odcedzamy i natychmiast przelewamy zimną wodą.
Papier ryżowy użyty przeze mnie do zwijania rollsów ma średnicę 21cm
Oto składniki potrzebne do przygotowania domowych spring rolls z krewetkami i kurczakiem:
- 8 sztuk papieru różowego
- około 8 ugotowanych krewetek, przekrojonych wzdłuż na pół
- 60g suchego makaronu vermicelli (przygotowujemy wg. zaleceń producenta)
- 1 pojedyncza pierś kurczaka, ugotowana lub upieczona, pokrojona w cienkie plasterki (niekoniecznie)
- kilka gałązek szczypiorku, mięty i kolendry
- kilka paseczków żółtej papryki
- 1-2 marchewki, pokrojone w zapałkę
- 1-2 ogórki, pokrojone w zapałkę
- liście sałaty, umyte i osuszone papierowym ręcznikiem
Sos do spring rolls
Sos do maczania z sosem sojowym i chili:
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki gorącej wody
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżka płatków chili
- sezam i posiekany szczypiorek do posypania
Sos orzechowy :
- 1 łyżka oleju
- 1 starty ząbek czosnku
- 2-3 łyżki sosu hoisin
- 3 łyżki wody
- 1,5 łyżki gładkiego masła orzechowego
- posiekane chili oraz orzeszki ziemne do posypania sosu
Spring rolls przepis
- Krewetki ugotować w niewielkiej ilości wody na patelni. Do gotowania można dodać odrobinę soli lub trawę cytrynową. Gdy krewetki zmienią kolor na ładny pomarańczowy, natychmiast zdjąć z ognia i odcedzić. Każdą krewetkę przekroić wzdłuż na pół. Filet z kurczaka, o ile używany, pokroić w cienkie plasterki.
- Makaron ryżowy vermicelli przygotować według zaleceń producenta.
- Przygotować warzywa i zioła.
- Przygotować miseczkę z letnią wodą.
- Arkusz papieru ryżowego zamoczyć na około 5 sekund w wodzie, wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym lub przytrzymać chwilę nad miseczką, aby skapał nadmiar wody. W zależności od rodzaju papieru ryżowego, może być konieczność złożenia ze sobą dwóch arkuszy papieru (jeden na drugim).
- Od razu nakładać dodatki: liść sałaty, mniej więcej 3/4 wielkości papieru ryżowego. Na liściach sałaty układać pozostałe dodatki. Sajgonki ostrożnie zrolować. Układać na drewnianej desce, tak aby nie stykały się ze sobą. Do czasu podania przechowywać przykryte wilgotnym papierowym ręcznikiem.
Spring rolls. |
Oto kilka innych azjatyckich potraw, które mogą Ci się spodobać:
- Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapusta pekińską>>>
- Makrela z grilla po indyjsku>>>
- Japońskie szaszłyki Yakitori>>>
- Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake>>>
- Zupa tajska Tom yum z kurczakiem>>>
- Curry z kurczaka po indyjsku>>>
- Kurczak w cytrynowym sosie po chińsku>>>
- Kurczak smażony z warzywami i makaronem>>>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz