Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Zupa tajska Tom yum z kurczakiem

 

www.e-ksiazkakucharksa.pl
Tom yum z kurczakiem

Zupa tajska Tom Yum

Tajska zupa Tom Yum z kurczakiem - jednocześnie rozgrzewa i orzeźwia, w kilka minut stawia na nogi.

    Tajska zupa Tom Yum z kurczakiem, trawą cytrynową, listkami kaffir, czosnkiem, grzybami, chili i cukinią. Zupa doprawiona sosem rybnym, sojowym i sokiem z limonki, z dodatkiem mleczka kokosowego i posiekanej kolendry. Bardzo łatwy przepis.

Tajska zupa Tom yum z kurczakiem
Tajska zupa Tom yum z kurczakeim

Kuchnia azjatycka przepisy:


Tajska zupa Tom yum z kurczakiem składniki:

  • Około 300g filetu z kurczaka, pokrojonego w kostkę
  • 1 litr lekkiego bulionu jarzynowego
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 3 listki limonki kaffir
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • około 3cm kawałek galangalu, pokroić w plasterki
  • 1 tajska papryczka chili, pokroić w plasterki
  • 1 łyżka tajskiej pasty Tom yum
  • około 150g świeżych grzybów (np. shimeji, boczniaki)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego 
  • 200g krojonych pomidorów z puszki
  • 1/2 małej cukinii, pokroić w półplasterki
  • około 150-200g mleka kokosowego
  • posiekana świeża kolendra
  • sól morska, sok z limonki i brązowy cukier do doprawienia

Przepis na tajską zupę Tom yum:


Krok 1.
  • Łodygę trawy cytrynowej oczyścić z wierzchniej warstwy, białą część lekko zmiażdżyć tępą stroną noża i pociąć na kilkucentymetrowe kawałki.
Krok 2.
  •  Trawę cytrynową, listki kaffiru, czosnek, galangal i chili utrzeć w moździerzu.
  • Zagotować bulion, dodać pastę z przypraw, sos sojowy, rybny i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, a następnie przecedzić.
Krok 3.
  • Na gotujący się wywar włożyć pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka, plasterki cukini, zamieszać, następnie dodać grzyby, a po chwili pomidory z puszki, gotować kilka minut, aż mięso będzie gotowe. 
  • Zupę zdjąć z ognia, doprawić solą morską, sokiem z limonki i brązowym cukrem do smaku.

Jeżeli robisz kremową wersję zupy tajskiej z kurczakiem, dodaj mleko kokosowe i tajską pastę tom yum. Dokładnie wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku. 

Tajską zupę Tom yum podajemy posypaną świeżą kolendrą od razu po przygotowaniu.

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Tom yum z kurczakiem.

tom yum z kurczakiem
Tom yum z kurczakiem.


2 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger