Zupa tajska Tom yum z kurczakiem
/
2
Tom yum z kurczakiem |
Zupa tajska Tom Yum
Tajska zupa Tom Yum z kurczakiem - jednocześnie rozgrzewa i orzeźwia, w kilka minut stawia na nogi.
Tajska zupa Tom Yum z kurczakiem, trawą cytrynową, listkami kaffir, czosnkiem, grzybami, chili i cukinią. Zupa doprawiona sosem rybnym, sojowym i sokiem z limonki, z dodatkiem mleczka kokosowego i posiekanej kolendry. Bardzo łatwy przepis.
Tajska zupa Tom yum z kurczakeim |
Kuchnia azjatycka przepisy:
- Kurczak w sosie cytrynowym po chińsku>>>
- Kurczak Teriyaki>>>
- Żółte curry z kurczakiem>>>
- Kurczak smażony z warzywami i makaronem>>>
- Kurczak Tikka masala>>>
- Butter chicken>>>
Tajska zupa Tom yum z kurczakiem składniki:
- Około 300g filetu z kurczaka, pokrojonego w kostkę
- 1 litr lekkiego bulionu jarzynowego
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 3 listki limonki kaffir
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- około 3cm kawałek galangalu, pokroić w plasterki
- 1 tajska papryczka chili, pokroić w plasterki
- 1 łyżka tajskiej pasty Tom yum
- około 150g świeżych grzybów (np. shimeji, boczniaki)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 200g krojonych pomidorów z puszki
- 1/2 małej cukinii, pokroić w półplasterki
- około 150-200g mleka kokosowego
- posiekana świeża kolendra
- sól morska, sok z limonki i brązowy cukier do doprawienia
Przepis na tajską zupę Tom yum:
Krok 1.
- Łodygę trawy cytrynowej oczyścić z wierzchniej warstwy, białą część lekko zmiażdżyć tępą stroną noża i pociąć na kilkucentymetrowe kawałki.
Krok 2.
- Trawę cytrynową, listki kaffiru, czosnek, galangal i chili utrzeć w moździerzu.
- Zagotować bulion, dodać pastę z przypraw, sos sojowy, rybny i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, a następnie przecedzić.
Krok 3.
- Na gotujący się wywar włożyć pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka, plasterki cukini, zamieszać, następnie dodać grzyby, a po chwili pomidory z puszki, gotować kilka minut, aż mięso będzie gotowe.
- Zupę zdjąć z ognia, doprawić solą morską, sokiem z limonki i brązowym cukrem do smaku.
Jeżeli robisz kremową wersję zupy tajskiej z kurczakiem, dodaj mleko kokosowe i tajską pastę tom yum. Dokładnie wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
Tajską zupę Tom yum podajemy posypaną świeżą kolendrą od razu po przygotowaniu.
Miłego gotowania!
Myślę, że w pani wykonaniu obydwie wersje tej zupy są pyszne!
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń