Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Makaron ze szparagami i boczkiem w sosie curry

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Makaron ze szparagami i boczkiem.

Makaron ze szparagami i boczkiem

     Szybki makaron ze szparagami, boczkiem, cebulką i czosnkiem. Makaron doprawiony curry, kurkumą i sosem sojowym. Sos do makaronu z kremowej śmietanki 30%. Zamiast śmietany można użyć pełnotłustego mleka kokosowego.


Składniki:

  • około 250g makaronu (np. świderki, penne)
  • mały pęczek szparagów
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • około 80g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • sos sojowy, pieprz mielony do smaku
  • 1 duży kubek śmietanki 30% (lub mleko kokosowe)

Przepis:

Krok 1.
  • Odłamać grube i zdrewniałe końcówki szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu). Następnie pokroić szparagi na około 1cm kawałki, główki zachować w całości.
  • Makaron ugotować al'dente według przepisu podanego na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodać przygotowane szparagi, ugotować razem -  odcedzić. Zachować część wody z gotowania makaronu. 
Krok 2.
  • Na dużej i głębokiej patelni stopić i podsmażyć na rumiano pokrojony w kostkę boczek. Następnie dodać posiekaną szalotkę, czosnek oraz pastę curry - smażyć jeszcze razem przez około 1 minutę, cały czas mieszając. 
  • Dodać ugotowany makaron, szparagi oraz przyprawy - wlać śmietankę albo mleczko kokosowe i zagotować. W razie potrzeby podlać całość odrobiną wody z gotowania makaronu. Doprawić do smaku i gotowe.



Oto kilka innych przepisów na makarony, które mogą Ci się spodobać :


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger