Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Łatwy przepis na kremowe puree ziemniaczane

 

puree ziemniaczane
Puree ziemniaczane.

Puree ziemniaczane

     Łatwy i pyszny przepis na puree ziemniaczane. Do ziemniaków dodajemy masło, mleko, kwaśną śmietanę oraz posiekany czosnek. To mój ulubiony przepis na puree z ziemniaków!

To niecodzienne puree ziemniaczane możecie podać z pieczoną łopatką wieprzową (przepis tutaj>>>), cytrynowo-czosnkowym kurczakiem pieczonym w całości (przepis tutaj>>>), żeberkami po koreańsku (przepis tutaj>>>), kotletami schabowymi (przepis tutaj>>>) lub smażonym halibutem (przepis tutaj>>>).

www.e-ksiazkakucharska.pl
Puree ziemniaczane.


Puree z ziemniaków

     Oto kilka opcjonalnych dodatków do puree z ziemniaków:

  • posiekany świeży szczypiorek, koperek, natka pietruszki, tymianek albo rozmaryn
  • starty parmezan albo Cheddar
  • świeżo zmielony czarny pieprz albo mielony pieprz ziołowy
  • kremowy serek śmietankowy
  • tarty chrzan
  • gałka muszkatołowa

Składniki potrzebne do przygotowania puree z ziemniaków:

  • 1 kg obranych, umytych i pokrojonych w równą kostkę mącznych ziemniaków
  • około 1/2 szklanki gorącego mleka
  • 1/3 szklanki miękkiego masła
  • 3-4 posiekane ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki śmietany

Przepis na puree ziemniaczane


Krok 1.
  • Umieścić ziemniaki w garnku z osoloną wodą ( woda powinna sięgać około 1-2 cm ponad górną krawędź ziemniaków), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ziemniaki do miękkości przez około 15-20 minut.
  • W międzyczasie rozgrzać masło na małej patelni, dodać posiekany czosnek i podsmażyć chwilę, aż zacznie ładnie pachnieć.
Krok 2.
  • Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować przez chwilę. Następnie starannie przetrzeć gorące ziemniaki za pomocą specjalnego sitka, tłuczka lub praski do ziemniaków. Pod koniec wlać gorące mleko, dodać masło z czosnkiem oraz śmietanę. Doprawić do smaku solą i wszystko razem dokładnie ze sobą połączyć. Niezbyt długo, gdyż ziemniaki mogą stać się kleiste.
Puree ziemniaczane najlepiej smakuje gorące, zaraz po przygotowaniu. Można podawać posypane posiekanym szczypiorkiem, koperkiem albo natką pietruszki. Ilość mleka można dodawać porcjami i dostosować jego ilość, w zależności od konsystencji puree, którą lubimy najbardziej.

Oto kilka innych ulubionych przepisów na ziemniaki, które mogą Ci się spodobać:
Mam nadzieję, że przepis na kremowe puree ziemniaczane spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)


www.e-ksiazkakucharska.pl
Puree ziemniaczane.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger