Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Cytrynowo-ziołowe ziemniaki pieczone

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pieczone ziemniaki.

Ziemniaki pieczone

      Ziemniaki pieczone z cytryną, czosnkiem i ziołami: oregano i tymiankiem to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Ten przepis na zapiekane ziemniaki jest wykonany z zaledwie kilku prostych składników.  Zapach czosnku, ziół i cytryny z piekarnika jest obłędny!

  • To danie zachwyca smakiem i prostotą przygotowania.
  • Ziemniaki to świetny dodatek do dań z grilla! Wypróbuj ten przepis i upiecz ziemniaki w folii na grillu.
  • Te pieczone ziemniaki to prawdziwa bomba smaków: cytryna, czosnek, tymianek i oregano! Zapiekane w piekarniku są chrupiące z zewnątrz i delikatne, kremowe w środku.

Oto kilka innych przepisów na ziemniaki, które mogą Ci się spodobać:


     Te chrupiące ziemniaki z piekarnika z czosnkiem i ziołami można podawać z jajkiem sadzonym, kefirem i posiekanym koperkiem albo najlepszymi mielonymi kotletami i mizerią. W zależności z czym łączysz ziemniaki, możesz je dostosować tak, aby pasowały do każdego posiłku. Dodaj ulubione zioła i przyprawy, aby nadać ziemniakom niepowtarzalny smak i aromat :)  

Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania pieczonych ziemniaków:

  • około 1,2kg średniej wielkości, w miarę równej wielkości ziemniaków
  • około 1i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka lub jarzynowego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/3 szklanki soku z  cytryny
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1-2 łyżeczki soli (do smaku)

Ziemniaki zapiekane w piekarniku


Krok 1.
  • Ziemniaki starannie wyszorować i pokroić w kliny (starsze ziemniaki można wcześniej obrać). Następnie ułożyć ziemniaczki w naczyniu żaroodpornym, dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać.
  • Naczynie żaroodporne z ziemniakami wstawić do nagrzanego do 200stopni piekarnika i piec bez przykrycia przez około 30 minut. Po tym czasie ostrożnie przemieszać ziemniaki i piec przez kolejne 25-30 minut, lub do czasu, aż ziemniaki ładnie się zarumienią, skórka stanie się chrupiąca i będą miękkie w środku, a cały płyn zostanie wchłonięty przez ziemniaki.
Gotowe ziemniaki zapiekane w piekarniku podajemy jako dodatek do obiadu. Przed podaniem można posypać ziemniaki startym żółtym serem i posiekanymi świeżymi ziołami.

Mam nadzieję, że przepis na zapiekane ziemniaki spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z  niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

ziemniaki pieczone
Ziemniaki pieczone.


        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger