Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KOTLETY Z KALAFIORA : prosty przepis i składniki

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pyszne warzywne kotleciki kalafiorowe.


Przepis na delikatne kotlety z kalafiora i jajka w chrupiącej panierce.


Smaczne i proste kotlety z kalafiora, jajka i cebulki w chrupiącej panierce z bułki tartej. Kotleciki z dodatkiem majonezu i koperku, przyprawione tymiankiem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Kotlety kalafiorowe są niezwykle mięciutkie. Zalecam smażenie niewielkich, ale za to grubszych kotlecików. Dzięki temu łatwiej takie kotlety obracać na drugą stronę podczas smażenia.

Jak zrobić klasyczne kotlety kalafiorowe?


Oto wypróbowany, prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie kotletów z gotowanego kalafiora krok po kroku.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Przepis na kotlety z kalafiora.

Oto składniki i przyprawy na warzywne kotlety z kalafiora:

  • 1 duży kalafior o wadze  około 1,5kg
  • 2 jajka
  • 1 cebulka szalotka
  • 4 łyżki bułki tartej + ok. 3/4 szklanki gorącego mleka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta roztartego w palcach tymianku suszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Przepis na kotlety z kalafiora - przygotowanie krok po kroku:


Krok1.
  • kalafior podzielić na różyczki
  • bułkę tartą zalać gorącym mlekiem i dokładnie wymieszać
  • cebulkę obrać i drobno posiekać
Krok 2.
  • Różyczki kalafiora włożyć do większego garnka, zalać wodą w takiej ilości, aby kalafior znalazł się pod jej powierzchnią. Następnie wsypać 1 łyżkę soli i 1,5 łyżeczki cukru. wlać 1 łyżeczkę octu - zagotować. Kalafiora gotować ok. 15 minut - nie rozgotować! Ugotowanego kalafiora osączyć z wody i pozostawić do ostygnięcia.
  • Następnie różyczki kalafiorowe rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków bądź rozdrobnić w malakserze.
Krok 3.
  • Do masy kalafiorowej dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Krok 4.
  • W dłoniach formować niewielkie, lecz grubsze kotleciki, panierować w bułce tartej, a następnie smażyć na złocisty kolor  z obu stron. Kotleciki odwracać na drugą stronę, kiedy te dobrze się już zrumienią od spodu.
Gotowe kotleciki z kalafiora podajemy na obiad z dodatkiem ulubionej surówki i ziemniaków z wody, polanych masełkiem i posypanych koperkiem.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pyszne warzywne kotleciki kalafiorowe.
www.e-ksiazkakucharska.pl
Delikatne i mięciutkie kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger