Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Pieczony kurczak z młodymi warzywami i sałatką z rzodkiewki i ogórka - idealny obiad na wiosenne dni

 

Pieczony kurczak z młodymi warzywami
Pieczony kurczak z młodymi warzywami.

Przepis na pieczonego kurczaka z młodymi warzywami i sałatką z rzodkiewki i ogórka. Idealny obiad na majowe dni - aromatyczny, pełen świeżości i sezonowych składników. Szybki i prosty sposób na smaczny i zdrowy posiłek dla całej rodziny.

Pieczony kurczak z młodymi warzywami

Składniki:

  • 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 300 g młodych marchewek
  • 300 g zielonych szparagów
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie kurczaka: Umyj kurczaka i osusz go papierowym ręcznikiem. Natrzyj go 2 łyżkami oliwy, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Czosnek obierz i pokrój na plasterki, a cytrynę przekrój na pół. Włóż czosnek i cytrynę do wnętrza kurczaka.
  2. Pieczone warzywa: Umyj młode ziemniaki i marchewki (nie obieraj ich). Ziemniaki przekrój na połówki, a marchewki na mniejsze kawałki. Szparagi umyj i odłam twarde końcówki.
  3. Pieczenie: Rozgrzej piekarnik do 200°C. W dużej brytfance ułóż kurczaka piersiami do góry, a wokół niego ziemniaki i marchewki. Skrop warzywa pozostałą oliwą, posól i popieprz. Piecz przez 1 godzinę, następnie dodaj szparagi i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż kurczak będzie złocisty, a warzywa miękkie.
  4. Odpoczynek kurczaka: Po upieczeniu wyjmij kurczaka z piekarnika i odstaw na 10 minut, aby mięso odpoczęło przed krojeniem.

Sałatka z rzodkiewki i ogórka

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 duży ogórek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 g śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie warzyw: Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Ogórek obierz i pokrój w półplasterki. Szczypiorek drobno posiekaj.
  2. Łączenie składników: W dużej misce wymieszaj rzodkiewki, ogórek i szczypiorek ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Podanie:

Na talerzu umieść porcję pieczonego kurczaka, obok młode ziemniaki, marchewki i szparagi. Obok podaj sałatkę z rzodkiewki i ogórka. Całość możesz udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!

Ten zestaw obiadowy jest aromatyczny, pełen sezonowych warzyw i idealny na majowy obiad w gronie rodziny i przyjaciół.


Oto kilka innych przepisów na obiad, które mogą Ci się spodobać:


STEKI SCHABOWE Z KOŚCIĄ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger