środa, 8 czerwca 2016



SAŁATKA Z GRILLOWANĄ POLĘDWICZKĄ I TRUSKAWKAMI "UŚMIECH LATA"



Pięknie, smacznie, zdrowo...kolorowo!!!! :) 

I tak ma właśnie być - pyszna, prosta sałatka . Są tu warzywa, owoce i kawał mięska, wszystko pyszne i idealnie przyrządzone,  prawdziwa uczta dla przyjaciół i rodziny.

Bajeczne kolory, rozmaita tekstura, smaki w sam raz skomponowane w daniu to najlepszy sposób na wywarcie wrażenia!

Truskawki i delikatna, soczysta polędwiczka, słodka kukurydza, świeży ogórek, chrupiąca sałata i seler....to danie genialnie wpasuje się w posiłek na świeżym powietrzu. Kochani, wypróbujcie sami mój przepis na " Uśmiech Lata ":)


Cieszmy się słońcem, ciepłem, spotkaniami w gronie rodziny i znajomych. 

Kochani korzystajcie z lata ... uśmiechu Wam życzę zawsze :)

 

Sałatka może stanowić przystawkę, zakąskę, a dzięki  wieprzowej polędwiczce nawet pełnowartościowy, lekki samodzielny posiłek.

Polecam!

 


SKŁADNIKI:
  • 1-2  polędwiczki wieprzowe
  • ok. 30 dag świeżych truskawek
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
  • 20 dag kukurydzy z puszki ( u mnie Bonduelle )
  • 10 dag zielonego groszku z puszki 
  • 1 świeży ogórek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kilka liści sałaty
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • natka pietruszki do dekoracji
Sos:
  • 3 łyżki soku oraz skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżki zimnej, przegotowanej wody
  • 1 i 1/2 łyżki łagodnej musztardy
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól i biały pieprz
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Przygotowujemy sos : sok z cytryny rozcieńczamy wodą, mieszamy z musztardą, oliwą i skórką cytrynową , doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 2.
Polędwiczkę myjemy, osuszamy, nacieramy ulubionymi przyprawami do mięsa , kroimy w poprzek na plastry, każdy oprószamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek - grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie do miękkości (zdejmujemy z grilla, przykrywamy i dajemy chwilę "odpocząć" ), gotowe polędwiczki tniemy w paski - część ugrillowanych plastrów odkładamy na bok w ciepłe miejsce - ułożymy je na talerzach obok sałatki.

Krok 2.
Ogórka obieramy, kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy. Seler oczyszczamy z włókien, płuczemy, kroimy w cienkie paski. Truskawki myjemy, kroimy w plasterki.

Półmisek na sałatkę wykładamy liśćmi sałaty, wkładamy ogórka, kukurydzę, groszek, ryż, seler,cebulę, koperek, polewamy sosem mieszamy.
Dokładamy pokrojone truskawki, układamy na wierzch ugrillowaną polędwiczkę wieprzową, całość dekorujemy natką pietruszki.


Smacznego :)

 Więcej przepisów na genialne dania znajdziecie na : www.warzywneinspiracje.pl

Zapraszam ! 









 




Posted by Katarzyna Kopacz On środa, czerwca 08, 2016 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania