KOMPOT Z RABARBARU I TRUSKAWEK
/
3
Dzisiaj przedstawiam Wam mój przepis na orzeźwiający KOMPOT Z RABARBARU I TRUSKAWEK. Truskawki nadają nie tylko wspaniałego, czerwonego koloru, ale również niezwykłego zapachu i smaku - uwierzcie mi, że aromat tego kompotu 'rozniesie' się po całym domu :) Świetnie smakuje kiedy jest jeszcze ciepły, jak również po schłodzeniu. Kompot z rabarbaru i truskawek polecam na przyjęcie na świeżym powietrzu, na grilla oraz na piknik.
SKŁADNIKI:
- 7 łodyg rabarbaru
- 2 szklanki obranych i umytych truskawek
- 3 łyżki cukru brązowego
- sok z jednej, słodkiej pomarańczy
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 1,75 - 2 litry niegazowanej wody
- płynny miód do smaku (naturalny)
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Rabarbar obieramy, myjemy, kroimy na około 2cm kawałki, wrzucamy do dużego garnka, zasypujemy 3 łyżkami cukru - podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2.
Kiedy rabarbar puści sok, a cukier się rozpuści, dodajemy sok oraz skórkę z pomarańczy, mieszamy, dodajemy oczyszczone truskawki, zalewamy niegazowaną wodą i doprowadzamy do zagotowania - całość powoli gotujemy (około 7 minut), pozostawiamy do lekkiego wystudzenia.
*powstałą podczas gotowania pianę, zbieramy z powierzchni.
Krok 3.
Kompot przecedzamy do innego naczynia, dosładzamy miodem - według własnego uznania i gotowe.
Truskawki możemy tutaj zastąpić 3 jabłkami pokrojonymi na kawałki (bez gniazd nasiennych oczywiście). Kompot nie będzie wówczas tak intensywnie czerwony, smak będzie inny jednak równie wspaniały.
Smacznego :)
uwielbiam taki kompot!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :) Ja i moja rodzina również uwielbiamy taki kompot :)
Usuń
OdpowiedzUsuńrównież mój ulubiony :):):)