Liczba gości w ciągu ostatniego roku

RACUSZKI ZE ŚMIETANĄ - lekkie i puszyste jak chmurka


przepis na lekkie i puszyste racuszki ze śmietaną na www.e-ksiazkakucharska.pl


Racuszki ze śmietaną.


     Super puszyste racuszki ze śmietaną i jabłkami - idealne na weekendowe śniadanie, podwieczorek albo kolację.
Doskonałe polane syropem klonowym, roztopionym masłem, albo prosto z patelni. Uwielbiam te złote, chrupiące brzegi z miękkim i puszystym środkiem!

Jak zrobić idealnie puszyste racuchy ze śmietaną.


Aby racuszki ze śmietaną były ładne i puszyste, dodaję proszek do pieczenia albo sodę oraz odrobinę soku z cytryny. Soda oczyszczona aktywuje się najlepiej, gdy jest stosowana ze składnikiem kwaśnym -w moim przepisie z sokiem cytrynowym


Składniki na racuchy ze śmietaną:

  • szklanka mąki pszennej
  • 1 mały kubek gęstej śmietany 22%  ( ok. 250g)
  • 1-2 jabłka, obrane i pokrojone w niewielką kostkę *
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (albo sody)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
dodatkowo:
  • cukier puder, dżem lub sezonowe owoce do podania
 

Przepis na racuszki ze śmietaną:


Krok 1.
Oddzielam żółtka od białek.

Krok 2.
Do miseczki wlewam śmietanę, dodaję żółtka, mąkę, cukier, szczyptę soli - wszystko dokładnie ucieram.
Dodaję jabłka pokrojone w kostkę - mieszam.

Krok 3.
Ubijam pianę z białek - dodaję do ciasta i delikatnie mieszam.

Na patelni rozgrzewam tłuszcz, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę na niewielkim ogniu z każdej strony na złoty kolor.

Racuszki ze śmietaną podajemy posypane cukrem pudrem, z dżemem lub  sezonowymi owocami. Świetne smakują polane syropem klonowym, stopionym masłem albo miodem.


Miłego gotowania!





2 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger