KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
/
0
Krokiety z kapustą i grzybami. |
Krokiety z kapustą i grzybami.
Pyszne krokiety z kapustą i grzybami - doskonale sprawdzą się na świątecznym stole do czerwonego barszczu lub na co dzień np. na niedzielny obiad.
Sprawdzony przepis na krokiety z kapustą kiszoną, podsmażoną cebulą, suszonymi grzybami, pieczarkami i wędzonymi śliwkami. Krokiety doprawione odrobiną kminku, mielonym pieprzem i solą, panierowane w jajku i bułce tartej, usmażone na piękny złoto-brązowy kolor. Ciasto naleśnikowe jest idealne, naleśniki dobrze się smaży i mają świetny smak.
- bardzo dobry przepis na farsz z kapusty do krokietów
- łatwe do zrobienia naleśniki do krokietów
- zobacz jak przygotować krokiety
Krokiety z kapustą i grzybami
Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania krokietów:
- na ok. 12 sztuk
- ciasto naleśnikowe:
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- łyżka oliwy lub 1 łyżka stopionego masła
- około 200g mąki pszennej
- około 500ml wody gazowanej lub mleka (można też pół na pół mleka i wody)
- farsz na krokiety z kapustą i grzybami:
- ok. 1 litr kiszonej kapusty, odsączonej z zalewy i posiekanej
- 300g pieczarek
- 50g suszonych grzybów leśnych
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 3 wędzone śliwki, drobno posiekane
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego, listek laurowy
- około 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól do smaku
- 2-3 jajka i bułka tarta lub panko do panierowania
- olej do smażenia
Krokiety z kapustą i grzybami
- Suszone grzyby leśne umyć pod bieżącą wodą, włożyć do niewielkiego garnka, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie odlać wodę z moczenia, nalać świeżej wody i ugotować grzyby do miękkości (około 20 minut). Ugotowane grzyby wyjąć na deskę do krojenia, po przestudzeniu drobno posiekać.
Krok 2.
- Odciśniętą kapustę kiszoną drobno posiekać, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać listek laurowy, kminek i ugotować do miękkości.
- W międzyczasie oczyścić pieczarki i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.
- Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę, gdy zmięknie dodać pieczarki, posolić i oprószyć mielonym pieprzem - smażyć razem, aż cały płyn z pod pieczarek odparuje. Następnie dodać posiekane grzyby leśne, posiekane wędzone śliwki oraz ugotowaną kiszoną kapustę (bez listka laurowego), wymieszać i smażyć razem jeszcze przez chwilę, doprawić do smaku solą oraz mielonym pieprzem - odstawić do przestudzenia.
- Przygotować ciasto naleśnikowe: do miski wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, dodać jajka, szczyptę soli, 1 łyżkę oliwy lub stopionego masła oraz wodę lub mleko. Zmiksować na gładkie ciasto.
- Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającym dnem.
Krok 4.
- Farsz do krokietów podzielić na około 12 części (tyle ile wyszło naleśników). Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu, zawinąć krokiety i panierować najpierw w rozmąconych jajkach, a następnie w bułce tartej lub Panko. Gotowe krokiety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż będą złocistobrązowe i chrupiące z wierzchu.
Oto kilka innych przepisów, które mogą Ci się spodobać:
Mam nadzieję, że przepis na krokiety z kapustą i grzybami spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz