Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

www.e-ksiazkakucharska.pl
Krokiety z kapustą i grzybami.

Krokiety z kapustą i grzybami.

     Pyszne krokiety z kapustą i grzybami - doskonale sprawdzą się na świątecznym stole do czerwonego barszczu lub na co dzień np. na niedzielny obiad.

     
Sprawdzony przepis na krokiety z kapustą kiszoną, podsmażoną cebulą, suszonymi grzybami, pieczarkami i wędzonymi śliwkami. Krokiety doprawione odrobiną kminku, mielonym pieprzem i solą, panierowane w jajku i bułce tartej, usmażone na piękny złoto-brązowy kolor. Ciasto naleśnikowe jest idealne, naleśniki dobrze się smaży i mają świetny smak. 

  • bardzo dobry przepis na farsz z kapusty do krokietów
  • łatwe do zrobienia naleśniki do krokietów
  • zobacz jak przygotować krokiety


Krokiety z kapustą i grzybami

Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania krokietów:


  • na ok. 12 sztuk


  • ciasto naleśnikowe:


  • 3 jajka


  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


  • szczypta soli
  • łyżka oliwy lub 1 łyżka stopionego masła


  • około 200g mąki pszennej


  • około 500ml wody gazowanej lub mleka (można też pół na pół mleka i wody)


  • farsz na krokiety z kapustą i grzybami:

  • ok. 1 litr kiszonej kapusty, odsączonej z zalewy i posiekanej
  • 300g pieczarek
  • 50g suszonych grzybów leśnych

  • 1 duża cebula, drobno posiekana


  • 3 wędzone śliwki, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego, listek laurowy


  • około 1/2 łyżeczki mielonego kminku


  • sól do smaku
  • 2-3 jajka i bułka tarta lub panko do panierowania


  • olej do smażenia



Krokiety z kapustą i grzybami


Krok 1.
  • Suszone grzyby leśne umyć pod bieżącą wodą, włożyć do niewielkiego garnka, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie odlać wodę z moczenia, nalać świeżej wody i ugotować grzyby do miękkości (około 20 minut). Ugotowane grzyby wyjąć na deskę do krojenia, po przestudzeniu drobno posiekać.
Krok 2.
  • Odciśniętą kapustę kiszoną drobno posiekać, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać listek laurowy, kminek i ugotować do miękkości.
  • W międzyczasie oczyścić pieczarki i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami. 
  • Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę, gdy zmięknie dodać pieczarki, posolić i oprószyć mielonym pieprzem - smażyć razem, aż cały płyn z pod pieczarek odparuje. Następnie dodać posiekane grzyby leśne, posiekane wędzone śliwki oraz ugotowaną kiszoną kapustę (bez listka laurowego), wymieszać i smażyć razem jeszcze przez chwilę, doprawić do smaku solą oraz mielonym pieprzem - odstawić do przestudzenia.
Krok 3.

  • Przygotować ciasto naleśnikowe: do miski wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, dodać jajka, szczyptę soli, 1 łyżkę oliwy lub stopionego masła oraz wodę lub mleko. Zmiksować na gładkie ciasto. 
  • Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającym dnem.
Krok 4.
  • Farsz do krokietów podzielić na około 12 części (tyle ile wyszło naleśników). Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu, zawinąć krokiety i panierować najpierw w rozmąconych jajkach, a następnie w bułce tartej lub Panko. Gotowe krokiety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż będą złocistobrązowe i chrupiące z wierzchu.

Oto kilka innych przepisów, które mogą Ci się spodobać:
Mam nadzieję, że przepis na krokiety z kapustą i grzybami spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
krokiety z kapustą i grzybami .


www.e-ksiazkakucharska.pl
Krokiety z kapustą i grzybami.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger