Liczba gości w ciągu ostatniego roku

FILET W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

www.e-ksiazkakucharska.pl
Filet w cieście naleśnikowym.

Filety w cieście naleśnikowym.

Ten przepis na filety z piersi kurczaka jest szybki i łatwy do przygotowania. Cienkie kotlety z piersi kurczaka panierowane są w cieście naleśnikowym, a następnie smażone na maśle lub oleju. Tak usmażone kotlety są mięciutkie i delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz.

  • bardzo łatwy i pyszny przepis
  • tylko kilka podstawowych składników
  • filety w cieście naleśnikowym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, który przygotujesz dosłownie w pół godziny

Filety w cieście naleśnikowym

Oto składniki i przyprawy na filet w cieście naleśnikowym.


SKŁADNIKI:
  • 2-3 duże, pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • sól i czarny pieprz
na ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mąki pszennej + dodatkowa porcja do panierowania
  • około 3/4 szklanki wody lub mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki przyprawy Gyros

Przepis na filety w cieście naleśnikowym.


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
  • Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać, dolewając porcjami wodę lub mleko i odstawić na ok. 10 minut.

Krok 2.
  • W tym czasie filety z kurczaka dokładnie oczyścić z błonek oraz chrząstek, umyć i osuszyć.

Krok 3.
  • Każdy filet ostrożnie przeciąć wzdłuż na pół, kotlety delikatnie rozbić.

  • Kotlety oprószyć solą oraz pieprzem, panierować w mące, nadmiar strząsnąć, następnie zanurzać w cieście naleśnikowym i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć po kolei z każdej strony na złoty kolor, na średnim ogniu. 
  • Usmażone kotlety wyłożyć na ręcznik papierowy i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe filety w cieście naleśnikowym możemy podawać z kremowym puree ziemniaczanym (przepis tutaj>>>) oraz sałatą masłową ze śmietaną (przepis tutaj>>>).

Oto kilka innych przepisów na kurczaka, które mogą Ci się spodobać:

Miłego gotowania!

Przepis zaktualizowany 04.12.2022r.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger