PANKEJKI: przepis na amerykańskie naleśniki
/
5
Wypróbowany przepis na naleśniki amerykańskie. |
Pankejki - prosty przepis na pyszne placki.
Naleśniki amerykańskie to doskonały pomysł na szybkie śniadanie lub kolację.
Pankejki z cukrem pudrem, owocami lub syropem klonowym to świetny pomysł na pyszne drugie śniadanie, apetyczny podwieczorek lub sycącą kolację. Przepis jest szybki i łatwy - z przygotowaniem naleśników amerykańskich poradzi sobie nawet początkująca pani domu.
Te puszyste placuszki można podawać posypane cukrem pudrem. Ich smak doskonale podkreśli odrobina miodu i zmielonych orzechów, syrop klonowy albo owocowy. Pankejki to pyszna przekąska nie tylko dla dzieci :)
Pankejki: przepis na pulchne, puszyste i bardzo smaczne naleśniki amerykańskie.
Pankejki pyszne i puszyste. |
Pankejki - lista składników:
- 1,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej
- Ok. 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- tłuszcz do smażenia
Pankejki - wypróbowany przepis:
Krok 1.
- Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia - przemieszać.
- Następnie wbić jajka i wlać część mleka oraz 2 łyżki oleju - dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem, aby nie było grudek). Stopniowo dolewać mleka. Ciasto na pankejki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 2.
- Natłuścić patelnię, a kiedy się zagrzeje, wylać na nią porcje ciasta. Naleśniki smażyć na bardzo małym ogniu, z obu stron, aż staną się złociste
Gotowe pankejki można podawwać na słodko z dodatkiem owoców, syropów. Pankejki doskonale smakują z dżemem lub miodem, bitą śmietaną i orzechami.
Smacznego :)
Pankejki. |
Jakie puszyste, pyszności! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyglądają idealnie :)
OdpowiedzUsuńPYSZNE SA ALE JEST JEDEN MINUS TAKI ZE Z JEDNEJ PORCI WYCHODZI MALO POLECAM ZOBIĆ Z 2 POCJI
OdpowiedzUsuń:)
Usuń