Najlepsza surówka z czerwonej kapusty: jak z restauracji
/
4
![]() |
Surówka z czerwonej kapusty. |
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu.
Pyszny przepis na surówkę z czerwonej kapusty bez majonezu, z olejem, cebulą i jabłkiem, parzona. Najlepsza surówka do obiadu, jak w restauracji. Surówkę przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka i wystarczy tylko kilka składników.
Mam nadzieję, że ten prosty przepis spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)
Zapraszam do obserwacji profilu na Instagramie i Facebooku
@moja_ksiazka_kucharska
Miłego gotowania!
![]() |
Czerwona kapusta do obiadu. |
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty: składniki
- około 500g bardzo cienko poszatkowanej czerwonej kapusty
- 2 jabłka, obrane i starte na tarce do jarzyn z dużymi oczkami
- 1 nieduża cebula, posiekana
Zaprawa do kapusty:
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki octu ryżowego, winnego lub jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 2-3 łyżki cukru
- 3 łyżki oliwy
- sól do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać .
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty:
Krok 1.
- Bardzo drobno poszatkowaną czerwoną kapustę ugotować z przyprawami (z odrobiną kwasu) na półmiękko w niewielkiej ilości wody - osączyć, wystudzić.
Krok 2.
- Wszystkie składniki surówki połączyć, doprawić do smaku i starannie wymieszać. Dobrze odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce, aby smaki ładnie się ze sobą połączyły
Surówka z czerwonej kapusty doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Zobacz do czego możesz podać tą pyszną surówkę:
- Pieczone udka z kurczaka>>>
- Kotlety mielone z pieczarkami>>>
- Szwedzkie klopsiki>>>
- Kotlety schabowe z kością>>>
- Kotlety mielone z indyka>>>
- Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym>>>
- Potrawka z indyka>>>
Zaprawa z tego przepisu doskonale sprawdzi się także do surówki z kapusty czerwonej surowej. Bardzo ważne jest, aby kapusta była możliwie jak najcieniej poszatkowana :)
![]() |
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty. |
Jeśli kapusta, czy jakiekolwiek inne warzywo jest ugotowane, lub podgotowane, a nawet zblanszowane - to już nie jest "surówka", a najwyżej sałatka!
OdpowiedzUsuńjak wolisz.. dzięki że wpadłeś
UsuńTrzy łyżki cukru do surówki z czerwonej kapusty?!?
OdpowiedzUsuńTak, 2-3 łyżki. Ilość cukru, octu lub musztardy można także dostosować do własnych preferencji smakowych. Warto kosztować zaprawy i ulepszyć przepis pod swój smak ;)
Usuń