Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Puszyste racuchy drożdżowe

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Puszyste racuchy drożdżowe.

Racuchy drożdżowe

    Domowe racuchy drożdżowe to chyba jedno z najbardziej lubianych dań przez dzieci. Choć zazwyczaj przygotowuje się je z jabłkami, równie dobrze można użyć innych ulubionych owoców, a wyjdą równie pyszne!

     Te puszyste racuchy drożdżowe doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.  Racuszki to doskonały pomysł na podwieczorek albo kolację dla dzieci. Do ciasta można dodać jabłka, dynię, banany albo ser.

  •  wypróbowany i szybki przepis na racuchy z drożdżami
  • łatwe, podstawowe ciasto drożdżowe na racuchy
  • placki drożdżowe, którym się nie oprzesz. Mięciutkie i puszyste jak chmurka.

Więcej przepisów na racuchy, które znajdziesz na naszej stronie:

Jak zrobić racuchy drożdżowe


     Te racuchy drożdżowe nie tylko dobrze smakują, ale także podczas przygotowywania, wypełniają całą kuchnię swoim wspaniałym aromatem. Zobacz jak zrobić te przepyszne placuszki, aby były mięciutkie i puszyste za każdym razem.

kubek = 300ml

Składniki :

na zaczyn drożdżowy:
  • 30g świeżych drożdży
  • około 1/3 kubka ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • mąka pszenna około 3 łyżki (tyle, aby zaczyn po wymieszaniu miał konsystencję gęstej śmietany)
Ciasto właściwe na racuchy drożdżowe:

Składniki suche:
  • 2 kubki przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
Składniki mokre:
  • około 1 i 1/3 kubka ciepłego mleka (w razie potrzeby można dodać kilka łyżek mleka więcej - ciasto na racuchy nie może być zbyt gęste)
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki stopionego masła
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Przepis na racuchy drożdżowe


Krok 1.
  • Przygotować zaczyn na racuchy: w miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem. Następnie wlać cieple mleko i rozprowadzić, dodawać po łyżce mąki pszennej, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany - zaczyn odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 2.
  • Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, przemieszać. Następnie na środku zrobić spory dołek i wlać mleko, wyrośnięty zaczyn, stopione i ostudzone masło, dodać jajko, ekstrakt waniliowy i trzepaczką lub łyżką wymieszać najpierw mokre składniki, zagarniając po trochu składniki suche. Mieszać, aż do połączenia wszystkich składników. Ciasto odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. 
Krok 3.
  • Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła lub oleju, obok przygotować miseczkę z chłodną wodą.
  • Łyżkę stołową zanurzyć w wodzie, a następnie nabrać porcję ciasta drożdżowego, położyć ciasto na patelni i uformować placuszek. Racuszki smażyć na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe i chrupiące z wierzchu. 
Gotowe racuchy drożdżowe układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, można podawać z ulubionymi dodatkami.

Mam nadzieję, że przepis na puszyste racuchy drożdżowe spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj!

Cieszę się, ze tutaj jesteś i mam nadzieję, że jeszcze mnie odwiedzisz :) Zapraszam do obserwacji profilu na FB oraz Instagramie :)

@moja_ksiazka_kucharska

Miłego gotowania!


www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuchy drożdżowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger