Schab w sosie pieczarkowym
Schab w sosie pieczarkowym. |
Schab w sosie pieczarkowym
Schab w sosie pieczarkowym to klasyczna potrawa, która zawsze smakuje wybornie. Jest to danie mięsne, które powstaje z plastrów schabu wieprzowego zanurzonych w gęstym i aromatycznym sosie pieczarkowym.
Przygotowanie schabu w sosie pieczarkowym jest dość proste, a cała potrawa jest bardzo sycąca i smaczna. Bitki schabowe najlepiej podawać z ziemniakami lub ryżem oraz surówką z marchewki lub mizerią z ogórków. Jest to danie, które przypadnie do gustu zarówno miłośnikom mięs, jak i fanom smacznych sosów.
Schab w sosie pieczarkowym
Schab w sosie pieczarkowym to idealny wybór na obiad lub kolację. Mięso jest miękkie i soczyste, a sos pieczarkowy dodaje potrawie niepowtarzalnego smaku i aromatu. Schab można przygotować na wiele sposobów, ale najbardziej popularny jest przepis na schab w sosie pieczarkowym właśnie.
Do przygotowania schabu w sosie pieczarkowym potrzebne będą następujące składniki:
- 5 kotletów schabowych o grubości ok. 1cm
- sól, mielony pieprz oraz czosnek
- mąka pszenna do panierowania kotletów
- 2 łyżki oleju+1 łyżka masła do smażenia
- 1 posiekana cebula
- 250g oczyszczonych i pokrojonych w plasterki pieczarek
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- szczypta tymianku suszonego
- 200ml śmietany kremówki 30%
- około 100ml wody
- 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- Każdy plaster schabu rozbić tłuczkiem, aby mięso stało się cieńsze i bardziej delikatne. Następnie oprószyć z obu stron solą, mielonym pieprzem oraz czosnkiem, opanierować w mące pszennej, nadmiar mąki strzepać i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Kotlety schabowe zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
- Na tej samej patelni poddusić posiekaną cebulę, w razie konieczności dołożyć masła lub oliwy do smażenia. Gdy cebula zmięknie, dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki - smażyć, aż zmiękną.
- Gdy cały płyn z pod pieczarek odparuje, wlać 1 łyżeczkę sosu Worcestershire oraz sos sojowy, wsypać odrobinę suszonego tymianku i smażyć 1-2 minuty, cały czas mieszając. Następnie na patelnię wlać śmietankę kremówkę rozmieszaną z wodą (2:1) - mieszając, zagotować całość.
- Do sosu pieczarkowego włożyć zrumienione kotlety schabowe, posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki - gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i nabierze aromatu, a kotlety staną się miękkie. W razie konieczności można podlać sos pieczarkowy odrobiną wody. Na koniec doprawić potrawę solą oraz mielonym pieprzem.
Schab duszony w sosie pieczarkowym
Schab duszony w sosie pieczarkowym to smaczne i aromatyczne danie, które warto wypróbować. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a sam przepis jest prosty w wykonaniu. Danie to może być świetną alternatywą dla klasycznego kotleta schabowego.
Schab w sosie pieczarkowym. |
Oto kilka innych przepisów na kotlety, które mogą Ci się spodobać:
- Łatwe do zrobienia najsmaczniejsze kotlety mielone
- NAJLEPSZY KOTLET SCHABOWY - przepis Magdy Gessler
- KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI
- KOTLETY Z KARKÓWKI PANIEROWANE
- KOTLETY Z KALAFIORA : prosty przepis i składniki
- KOTLETY SCHABOWE Z KOŚCIĄ
- KOTLETY MIELONE Z INDYKA
- KOTLETY SIEKANE Z KURCZAKA
- Kotlety schabowe duszone w sosie Hoisin
- KOTLETY MIELONE Z CIELĘCINY
- Panierowane kotlety kurczaka z parmezanem
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dziękuję :)
UsuńPiękny blog, szkoda że trafiłam tak póżno. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo za miłe słowa! Cieszę się, że znalazłaś mojego bloga :) Mam nadzieję, że będziesz nadal mnie odwiedzać i znajdziesz wiele interesujących przepisów do wypróbowania. Pozdrawiam serdecznie!
Usuń