Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Przepis na puszyste kokosowe racuchy

przepis na racuchy
Racuchy.

 

Przepis na racuchy

     Prosty przepis na puszyste racuchy bez drożdży.  Szybkie do zrobienia racuszki, idealne na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Pyszne z jogurtem, owocami, miodem czy syropem klonowym.

  • Super prosty i sprawdzony przepis na racuchy
  • idealne na podwieczorek dla dzieci
  • wskazówki, które pomogą ci zrobić najlepsze racuchy

www.e-ksiazkakucharska.pl
Przepis na racuchy.


Przepis na racuchy

     PROSTE. ŁATWE. PUSZYSTE. SZYBKIE. Przepis na najlepsze puszyste racuszki z mlekiem kokosowym. Wszystko zaczyna się od ciasta. Zbyt gęste sprawi, że placuszki będą grube, lepkie i niedogotowane w środku. Zbyt cieknące ciasto rozleje się na patelni i racuchy nie urosną. Konsystencję ciasta najlepiej sprawdzać podczas przygotowania i w razie konieczności dolać dodatkową ilość mleka.


Jak zrobić racuchy

Oto składniki i przepis krok po kroku na racuchy 

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki soli
Składniki mokre:
  • 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego (ew. zwykłe)
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • 3 łyżki roztopionego, wystudzonego masła (lub oleju)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Racuchy przepis


Krok 1.
  • W dużej misce umieścić wszystkie składniki suche, przemieszać. Zrobić dołek na środku i dodać składniki mokre.
  • Drucianą trzepaczką rozmieszać najpierw mokre składniki, a następnie powoli zagarniać suche składniki. Wszystko razem wymieszać na gładką masę. W razie potrzeby, dolać więcej mleka. W cieście może pozostać kilka grudek. Ciasta nie mieszamy zbyt długo, wystarczy tylko tyle, aby połączyć składniki. 
  • Gotowe ciasto zostawić na około 10 minut.
Krok 2.
  • W tym czasie rozgrzać patelnię na niewielkim ogniu. Posmarować odrobiną masła.
  • Nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć na małym ogniu. Gdy spód stanie się złoty, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki, odwrócić placuszki szpatułką na drugą stronę. Dosmażyć, na małym ogniu. Powtarzać z pozostałym ciastem.
Gotowe racuchy podajemy z ulubionymi dodatkami. Może to być cukier puder, owoce, dżem, jogurt albo ulubiony syrop. 

Mam nadzieję, że przepis spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Oto kilka innych, wypróbowanych przepisów na domowe racuchy, które mogą Ci się spodobać:

racuchy
Racuchy.

przepis na racuchy
Racuchy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger