Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Sos jagodowy - doskonały do klusek na parze, naleśników, makaronu i lodów

sos jagodowy
Sos jagodowy.

 Domowy sos jagodowy

      Niesamowity sos jagodowy, który przygotujesz w domu w mniej niż 10 minut! Doskonały sos z jagód do naleśników, tostów, gofrów, makaronu, deserów, klusek na parze, pyz, lodów i jogurtu. Cudowne, soczyste owoce zanurzone w gęstym syropie o zrównoważonym smaku - coś pysznego!!!

Sos jagodowy możemy przygotować o każdej porze roku. Można go zrobić z mrożonych lub świeżych jagód. W ten sam sposób możemy przygotować sos z wydrylowanych wiśni, czereśni albo borówki amerykańskiej. 

Składniki na sos jagodowy:

Składniki jak cukier i sok cytrynowy warto dodać według własnego smaku, kosztując sos podczas gotowania. 

  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód, borówek, wydrylowanych wiśni lub czereśni
  • 1/3 szklanki naturalnego soku jabłkowego
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi wymieszana z 2 łyżkami zimnej wody

Sos jagodowy przepis


Krok 1.
  • Do rondelka włożyć jagody (lub inne wybrane owoce), cukier, wlać sok jabłkowy oraz sok cytrynowy, podgrzewać powoli cały czas mieszając - gotować na wolnym ogniu kilka minut.
  • W tym czasie wlać roztwór skrobi, starannie wymieszać z sosem jagodowym i po kilku minutach zdjąć z ognia. Sos powinien być umiarkowanie gęsty, a owoce równomiernie w nim zawieszone. Długość gotowania można odpowiednio dostosować w zależności od pożądanej gęstości sosu :)

Oto kilka szybkich przepisów na coś na słodko:


Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos jagodowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger