Idealna sałatka jajeczna z najlepszym sosem
![]() |
Sałatka jajeczna. |
Idealna sałatka jajeczna.
Pyszna sałatka jajeczna ze świeżymi ziołami.
Ta sałatka jajeczna jest naprawdę czymś wyjątkowym, a dzięki kilku wskazówkom Twoje jajka na twardo za każdym razem będą idealnie ugotowane.
Sałatkę jajeczną można zrobić na wiele własnych sposobów. Dodaj tuńczyka w puszce, kukurydzę, ziemniaki, pora, pieczarki, paprykę, chrupiący boczek albo kurczaka, a Twoja sałatka jajeczna za każdym razem zachwyci nowym smakiem.
Domowa sałatka jajeczna - moja ulubiona. Sałatka po której nikt nie będzie głodny, pełna białka, zdrowych ziół i zrobiona od podstaw w mniej niż pół godziny.
Sałatka jajeczna z najlepszym sosem.
Sos do sałatki jest niesamowity i ma zrównoważony smak. Jogurt grecki, majonez, tarty chrzan oraz musztarda to podstawa sosu, natomiast świeży koperek, kiszone ogórki, szczypiorek oraz świeża pietruszka to głębia smaku tej sałatki.
Tą sałatkę jajeczną można podawać na chrupiących tostach, podpieczonych bajglach, bułeczkach albo kromkach chleba. Doskonała jest także jako dodatek do hamburgerów albo hot-dogów.
Więcej przepisów na jajka:
- Jajka faszerowane na sałatce jarzynowej>>>
- Jajka zapiekane w muszelkach>>>
- Jajka sadzone w sosie chrzanowym>>>
- Jajka faszerowane ćwikłą>>>
- Jajka w sosie śmietanowo-musztardowym>>>
- Surówka z sałaty i jajek do obiadu>>>
- Jajka sadzone na obiad>>>
![]() |
Sałatka jajeczna. |
Sałatka jajeczna składniki:
- 12 jajek
- 1 łyżeczka soli
- grubo mielony pieprz
- około 1/4 szklanki pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1/2 łyżeczki mielonego czosnku
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- mielona czerwona papryka , do smaku
Sałatka jajeczna przepis:
- Gotowanie jajek na twardo: ostrożnie włożyć jajka do dużego garnka, zalać chłodną wodą w ilości, aby przykryła jajka warstwą około 1-2 cm. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 1 minutę. Następnie przykryć garnek z jajkami, zdjąć z ognia - zostawić tak na 10 minut (nie podnosimy pokrywki w tym czasie). Następnie jajka przełożyć do zimnej wody i pozostawić jeszcze na 5 minut do ostygnięcia. Jajka obrać i pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i grubo mielonym pieprzem
- W garnuszku wymieszać majonez, jogurt grecki, musztardę, chrzan i mielony czosnek i odrobinę mielonej papryki.
- Wszystkie składniki sałatki jajecznej wymieszać razem, jeżeli potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku.
![]() |
Sałatka jajeczna. |
![]() |
Sałatka jajeczna. |
![]() |
Sałatka jajeczna. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz