Indyk ze szparagami
/
0
Indyk ze szparagami. |
Indyk ze szparagami
Delikatne i mięciutkie kotleciki z indyka duszone w kremowym sosie śmietanowym ze szparagami, curry, czosnkiem, marchewką i cebulką. Ten łatwy przepis na obiad z indykiem doskonale komponuje się z makaronem, ryżem, ziemniakami i ulubioną, sezonową sałatką.
- Przygotowanie indyka ze szparagami jest łatwe i dość szybkie.
- Delikatne kotleciki z indyka w sosie ze szparagami to świetny pomysł na rodzinny obiad.
- Indyk ze szparagami to przepis na coś prostego, szybkiego i pysznego. Palce lizać!
Oto kilka innych łatwych przepisów na obiad z indykiem, które mogą Cię zainspirować:
- Makaron z indykiem, groszkiem cukrowym i pesto>>>
- Pulpety w sosie pomidorowym>>>
- Kotlety mielone z indyka>>>
- Pulpeciki z indyka-przepis w sosie koperkowym>>>
- Udziec z indyka duszony z warzywami>>>
Szparagi z indykiem
Szparagi z indykiem to danie bardzo łatwe do przygotowania. Składniki są proste i łatwo dostępne. Przepis na sos jest uniwersalny i można go wykorzystać jako bazę do innych potraw. Indyka można zastąpić kurczakiem, a zamiast szparagów użyć brokuły, fasolkę szparagową, cukinię albo groszek cukrowy.
Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania indyka ze szparagami:
- około 500g fileta z indyka
- oliwa
- mąka pszenna do obtaczania kotlecików
- 1 posiekana cebula
- 1 niewielka marchewka, starta na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami
- około 400ml bulionu drobiowego (ew. woda)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 niewielki pęczek zielonych szparagów
- 1 mały kubek śmietanki kremówki (30%)
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
- 2 łyżki posiekanego koperku albo natki pietruszki
Indyk ze szparagami przepis
Krok 1.
- Filet z indyka umyć osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić w kotleciki o grubości około 1,5cm i delikatnie rozbić. Następnie posolić, oprószyć mielonym pieprzem i obtoczyć w mące pszennej.
- W głębokiej, większej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć kotleciki z indyka z obu stron na rumiano.
Krok 2.
- Do obsmażonego indyka dodać startą marchew, posiekaną cebulkę, czosnek, curry, kurkumę i sos sojowy - chwilę razem podsmażyć, następnie wlać gorący bulion, drewnianą łyżką delikatnie wymieszać wszystko, zagotować, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- W międzyczasie odłamać grube i zdrewniałe końcówki szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi pokroić na plasterki, zachowując w całości główki.
- Szparagi dodać do indyka i zanurzyć je w sosie - gotować razem około 2 minuty. Następnie wlać śmietankę i dodać posiekaną zieleninkę. Indyka ze szparagami gotować jeszcze 2 minuty i zdjąć z ognia. Gotową potrawę doprawić do smaku. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać odrobinę więcej bulionu (lub wody).
Mam nadzieję, że przepis na indyka ze szparagami spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Indyk ze szparagami. |
Indyk. Pomysły na dania z indyka
Pomysły na dania z indykiem w roli głównej. Najlepsze przepisy na filet z indyka na obiad i nie tylko. Łatwe i na szybko. Przepisy na indyka w sosie, mielone, pulpeciki i wiele innych. Pomysły na pieczenie, smażenie i duszenie indyka.
Pomysłów na indyka naprawdę nie ma końca. To lekkostrawne i bogate w wartości odżywcze mięso drobiowe jest łatwo dostępne i stanowi podstawę wielu dań. Poniżej kilka wypróbowanych przepisów na indyka, które mogą Ci się spodobać:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz