|
Sos kurkowy. |
Sos z kurek przepis
Najlepszy przepis na sos z kurek z czosnkiem, podduszoną cebulką i kremową śmietaną. Sos kurkowy z posiekaną natką pietruszki i tymiankiem, doprawiony sosem Worcestershire, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Tradycyjny, kremowy sos z kurek, to świetny przepis, który warto mieć pod ręką, ponieważ pasuje prawie do wszystkiego :) Można podawać go z makaronem, kurczakiem, wołowiną, plackami ziemniaczanymi (przepis tutaj>>>), gnocchi, ziemniakami z wody lub puree, duszonymi kotlecikami z polędwiczki wieprzowej albo kluskami śląskimi (przepis tutaj>>>). Ten sos kurkowy jest tak wszechstronny, że dobrze komponuje się z wieloma potrawami.
|
Sos z kurek. |
Sos z kurek przepis
To, co sprawia, że ten sos kurkowy jest wyjątkowy, to dodatek sosu Worcestershire - dodaje on do sosu wiele pysznego smaku umami. Dla mnie sos kurkowy z tym dodatkiem smakuje znacznie lepiej niż sos na bazie białego wina. Jeśli jednak nie masz sosu Worcestershire lub nie możesz go znaleźć, możesz go całkowicie pominąć. Ten przepis na sos z kurek jest łatwy do wykonania i bardzo aromatyczny.
|
Sos z kurek. |
Jak zrobić sos z kurek
Łatwy i szybki do zrobienia sos z kurek to jeden z tych podstawowych przepisów, który warto mieć pod ręką i wiedzieć jak go zrobić. Sos może być podawany do wielu potraw. Do wykonania sosu potrzeba tylko kilku prostych składników:
- kurki: chociaż jest to przepis na sos kurkowy, to można użyć innych ulubionych grzybów
- cebula i czosnek: dodają sosowi dużo smaku
- śmietana 30% : dzięki niej sos jest kremowy i aksamitny
- pietruszka: dodaje świeżości sosowi, można zastąpić ją posiekanym koperkiem
- zioła: tymianek, świetnie pasuje także oregano lub rozmaryn
- przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz i sos worcestershire, ewentualnie sok z cytryny
Sos z kurek
Oto składniki i przyprawy na sos kurek:
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 1 mała posiekana drobno cebulka
- 2 posiekane ząbki czosnku
- około 250-300g oczyszczonych kurek
- 1-1,5 szklanki kremowej śmietany 30%
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
Przepis na sos z kurek
Krok 1.
- Na patelni rozgrzać masło lub oliwę. Poddusić posiekaną cebulkę, następnie czosnek. Po kilkunastu sekundach dodać oczyszczone kurki (małe kurki można dodawać w całości) - wszystko razem szybko i na większym ogniu poddusić, aż cały płyn z pod grzybów odparuje.
Krok 2.
- Do podsmażonych kurek wlać śmietanę 30%, dodać sos Worcestershire, zioła i przyprawy, zamieszać i zagotować. Sos gotować na niewielkim ogniu, aż nieco zgęstnieje, a grzyby będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Z czym podawać sos kurkowy
|
Sos z kurek przepis. |
Ten sos z kurek odgrzewa się bardzo dobrze. W hermetycznym pojemniku można go przechowywać w lodówce do 4 dni. Podczas odgrzewania może być konieczne dolanie odrobiny wywaru lub wody. Do sosu kurkowego można dodać około 1/2 szklanki startego parmezanu. Sos nabierze wyjątkowego, pysznego smaku i aromatu. Jeśli dodasz odrobinę mielonej kurkumy lub kilka nitek szafranu, sos z kurek uzyska piękny złocisto słoneczny kolor.
Mam nadzieję, że przepis na sos kurkowy spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
|
Sos z kurek. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz