Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Sos z kurek przepis

 

sos kurkowy przepis
Sos kurkowy.

Sos z kurek przepis

     Najlepszy przepis na sos z kurek z czosnkiem, podduszoną cebulką i kremową śmietaną. Sos kurkowy z posiekaną natką pietruszki i tymiankiem, doprawiony sosem Worcestershire, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Tradycyjny, kremowy sos z kurek, to świetny przepis, który warto mieć pod ręką, ponieważ pasuje prawie do wszystkiego :) Można podawać go z makaronem, kurczakiem, wołowiną, plackami ziemniaczanymi (przepis tutaj>>>), gnocchi, ziemniakami z wody lub puree, duszonymi kotlecikami z polędwiczki wieprzowej albo kluskami śląskimi (przepis tutaj>>>). Ten sos kurkowy jest tak wszechstronny, że dobrze komponuje się z wieloma potrawami.


sos z kurek przepis
Sos z kurek.

Sos z kurek przepis

     To, co sprawia, że ten sos kurkowy jest wyjątkowy, to dodatek sosu Worcestershire - dodaje on do sosu wiele pysznego smaku umami.  Dla mnie sos kurkowy z tym dodatkiem smakuje znacznie lepiej niż sos na bazie białego wina. Jeśli jednak nie masz sosu Worcestershire lub nie możesz go znaleźć, możesz go całkowicie pominąć. Ten przepis na sos z kurek jest łatwy do wykonania i bardzo aromatyczny.


www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos z kurek.


Jak zrobić sos z kurek


     Łatwy i szybki do zrobienia sos z kurek to jeden z tych podstawowych przepisów, który warto mieć pod ręką i wiedzieć jak go zrobić. Sos może być podawany do wielu potraw. Do wykonania sosu potrzeba tylko kilku prostych składników:
  • kurki: chociaż jest to przepis na sos kurkowy, to można użyć innych ulubionych grzybów
  • cebula i czosnek: dodają sosowi dużo smaku
  • śmietana 30% : dzięki niej sos jest kremowy i aksamitny 
  • pietruszka: dodaje świeżości sosowi, można zastąpić ją posiekanym koperkiem 
  • zioła: tymianek, świetnie pasuje także oregano lub rozmaryn
  • przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz i sos worcestershire, ewentualnie sok z cytryny


Sos z kurek 


Oto składniki i przyprawy na sos  kurek:
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1 mała posiekana drobno cebulka
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • około 250-300g oczyszczonych kurek 
  • 1-1,5 szklanki kremowej śmietany 30%
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na sos z kurek


Krok 1.
  • Na patelni rozgrzać masło lub oliwę. Poddusić posiekaną cebulkę, następnie czosnek. Po kilkunastu sekundach dodać oczyszczone kurki (małe kurki można dodawać w całości) - wszystko razem szybko i na większym ogniu poddusić, aż cały płyn z pod grzybów odparuje.
Krok 2.
  • Do podsmażonych kurek wlać śmietanę 30%, dodać sos Worcestershire, zioła i przyprawy, zamieszać i zagotować. Sos gotować na niewielkim ogniu, aż nieco zgęstnieje, a grzyby będą miękkie, ale nie rozgotowane. 

Z czym podawać sos kurkowy


www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos z kurek przepis.


Ten sos z kurek odgrzewa się bardzo dobrze. W hermetycznym pojemniku można go przechowywać w lodówce do 4 dni. Podczas odgrzewania może być konieczne dolanie odrobiny wywaru lub wody.  Do sosu kurkowego można dodać około 1/2 szklanki startego parmezanu. Sos nabierze wyjątkowego, pysznego smaku i aromatu. Jeśli dodasz odrobinę mielonej kurkumy lub kilka nitek szafranu, sos z kurek uzyska piękny złocisto słoneczny kolor.

Mam nadzieję, że przepis na sos kurkowy spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)


Oto kilka innych, wypróbowanych przepisów na sosy, które mogą Ci się spodobać:

Miłego gotowania!

sos kurkowy
Sos z kurek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger