Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka


surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty.


Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty to jedna z najbardziej klasycznych i smacznych surówek w polskiej kuchni. Ta tradycyjna potrawa zachwyca wyrazistym smakiem, kwasowym aromatem i chrupkością, która sprawia, że jest idealnym dodatkiem do wielu dań.

     Przepyszna surówka z kiszonej kapusty z marchewką, cebulą i jabłkiem. Chrupiąca, słodko-kwaśna. Jest świetnym dodatkiem do smażonej ryby (przepis tutaj>>>), albo panierowanych kotletów z kurczaka z parmezanem (przepis tutaj>>>).


Surówka z kiszonej kapusty


     Szybka i bardzo smaczna surówka z kiszonej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Przepis jest bardzo prosty, zaś składniki niedrogie i łatwo dostępne. Dodatek cebuli sprawia, że surówka z kiszonej kapusty jest ostrzejsza i wyraźniejsza w smaku. Zamiast cebuli można dodać posiekanego pora albo szczypiorek lub całkowicie pominąć ten składnik.


Oto kilka innych przepisów na surówki, które mogą Ci się spodobać:


Surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka

Surówka z kiszonej kapusty to prosty, ale smakowity przysmak, który można przygotować w zaledwie kilka chwil. Głównym składnikiem jest kiszona kapusta, która pod wpływem kiszenia nabiera wyrazistego smaku i charakterystycznego aromatu. Kapusta jest zazwyczaj drobno siekana i często wzbogacana o dodatki, takie jak cebula, marchew, jabłko czy posiekane świeże zioła.

     Składniki potrzebne do przygotowania surówki:

  • 400g kiszonej kapusty
  • 1 cebula dymka, drobno posiekana
  • 1 marchew
  • 1 duże, winne jabłko
  • 1-2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny do posypania gotowej surówki (wcześniej namoczone i osączone) 

Zaprawa do surówki z kiszonej kapusty
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki octu ryżowego, winnego lub jabłkowego
  • 1-2 łyżki cukru ( do smaku)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i mielony pieprz do smaku

Surówkę z kiszonej kapusty najlepiej przygotować 30-60 minut przed podaniem, tak aby smaki dobrze się połączyły. Kapusta kiszona zmięknie i przejdzie aromatem jabłek oraz marchewki. Gotową surówkę przechowujemy w lodówce w szklanym, zamkniętym naczyniu. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień po zrobieniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty


Krok 1.
  • Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku i drobniej posiekać. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać pod bieżącą wodą, następnie odcisnąć i posiekać. 
  • Marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami.
  • Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami lub pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać.
Krok 2.
  • Przygotować zaprawę do surówki: wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Ilość cukru dostosować do własnych preferencji smakowych.
Krok 3.
  • Wszystkie składniki surówki połączyć razem, polać przygotowaną zaprawą i wymieszać. Surówka jest gotowa do jedzenia, ale warto wstawić ją do lodówki w zamkniętym naczyniu na minimum 30 minut, by smaki lepiej się przegryzły. Gotową surówkę z kiszonej kapusty posypać rodzynkami lub suszoną żurawiną.

Sposób podawania surówki z kiszonej kapusty:

  • Jako dodatek do dań mięsnych: surówka z kiszonej kapusty doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, takimi jak pieczeń, kotlety schabowe czy kiełbasa pieczona. Jej kwasowy smak i chrupkość idealnie kontrastują z mięsnym smakiem.
  • Na kanapki: możesz wykorzystać surówkę jako dodatek do kanapek. Po prostu umieść ją na kromce chleba i udekoruj ulubionymi dodatkami, takimi jak plasterki pomidora czy listki sałaty.
  • Jako dodatek do dań z ziemniakami: surówka w kiszonej kapusty doskonale pasuje do ziemniaków w różnych formach - od ziemniaków gotowanych z dodatkiem jajka sadzonego po placki ziemniaczane.
  • Do dań grillowanych: jeśli planujesz grillowanie, surówka z kiszonej kapusty może być doskonałym dodatkiem. Jej kwasowy smak dobrze komponuje się z grillowanym mięsem i kiełbasami.
  • Jako samodzielna przekąska: surówka z kiszonej kapusty może być również podawana jako samodzielna przekąska na przyjęciach i imprezach. Możesz podać ją w małych miseczkach lub kokilkach.
  • Z rybą: kwasowy smak surówki z kiszonej kapusty świetnie pasuje do dań rybnych. Możesz podać ją jako dodatek do pieczonej ryby lub jako składnik kanapek z łososiem.

Surówka z kiszonej kapusty to nie tylko smaczna, ale także zdrowa przekąska, bogata w witaminy i błonnik. Jej kwasowy smak i chrupkość sprawiają, że jest uwielbiana przez wielu smakoszy. Niezależnie od tego, jak ją podasz, na pewno dostarczy ona wyjątkowego smaku i aromatu każdemu posiłkowi.

Mam nadzieję, że przepis na surówkę z kiszonej kapusty spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj.

Miłego gotowania!




surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty.

Przepis zaktualizowany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger