Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Barszcz chrzanowy

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Barszcz chrzanowy.


Barszcz chrzanowy

     Mój ulubiony przepis na barszcz chrzanowy - jest idealnie pyszny i pełen smaku.  Podaję go zawsze z jajkami ugotowanymi na twardo i ziemniakami. Barszcz chrzanowy będzie idealny na Wielkanoc, ale chętnie gotuję go też bez okazji.

Barszcz chrzanowy na wywarze mięsno-jarzynowym z ziemniakami, tartym chrzanem, czosnkiem i podsmażonym boczkiem. Barszcz jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a składniki są proste i łatwo dostępne. 

Barszcz chrzanowy

barszcz chrzanowy
Barszcz chrzanowy.

Oto składniki i przyprawy potrzebne do ugotowania barszczu:

  • 1,5 litra wywaru z kości i warzyw
  • 150g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • około 3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
  • 2 roztarte z solą ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • sól i pieprz do smaku 
  • posiekana natka pietruszki
  • 100ml śmietany 30%
  • jajka ugotowane na twardo

Przepis na barszcz chrzanowy


Krok 1.
  • Wywar z kości i warzyw przecedzić i zagotować. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, listek laurowy i po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu - gotować około 12 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Na patelni podsmażyć, na rumiano, pokrojony w kostkę boczek - dać do garnka z ziemniakami.
  • Do ugotowanych ziemniaków dodać tarty chrzan oraz roztarty czosnek. Barszcz doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem, zabielić śmietaną 30%. 
Gotowy barszcz chrzanowy podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekaną natka pietruszki.

Oto kilka innych przepisów na Wielkanoc, które mogą Ci się spodobać:

Mam nadzieję, że przepis na barszcz chrzanowy spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

barszcz chrzanowy
Barszcz chrzanowy.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Barszcz chrzanowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger