Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Przepis na pasztet drobiowy

 

pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy.

Pasztet drobiowy

     Prosty przepis na domowy pasztet z kurczaka z wątróbką i ziołami. Kremowy i delikatny pasztet drobiowy doskonały na kanapki, jako farsz do pierogów albo pasztecików.  Podany ze świeżym pieczywem z musztardą, sosem tatarskim lub chrzanem smakuje fantastycznie.

  • łatwe przygotowanie: przy odrobinie przygotowania i pewnej organizacji bez trudu wyczarujesz ten pyszny pieczony pasztet z kurczaka
  • dostępne składniki: wszystkie składniki na pasztet łatwo znaleźć w każdym sklepie w przystępnych cenach
  • prosty i łatwy przepis: przepis na ten pasztet ma poziom "bardzo łatwy", dzięki czemu jest odpowiedni nawet dla początkujących kucharzy

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pasztet drobiowy.

Pasztet drobiowy

     Na pasztet można wziąć kurę lub użyć innego drobiu np. gęsi albo indyka. Bardzo dobry będzie pasztet przygotowany z różnych rodzajów mięsa drobiowego.  Warzywa z gotowania rosołu z kury można użyć do sałatki jarzynowej albo dodać do pasztetu i zmielić razem z mięsem.

Oto kilka innych przepisów na domowy pasztet:


Pasztet drobiowy przepis


     Składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania pasztetu:

  • 1 duża kura
  • 1 duży pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 200g wątróbki drobiowej
  • 100g masła + dodatkowa ilość do wysmarowania formy
  • 1 czerstwa bułeczka pokrojona w kostkę
  • 1 posiekana cebula
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • po około 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz mielonego imbiru
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • bułka tarta do posypania formy i pasztetu

Przepis na pasztet z kury:


Krok 1.
  • Kurę oczyścić, umyć i włożyć do dużego garnka.
  • Włoszczyznę obrać, umyć i włożyć do garnka z kurą, wlać wodę w ilości takiej, aby tylko zakrywała mięso i warzywa - ugotować do miękkości. Ugotowaną kurę oraz warzywa ostrożnie wyjąć, rosół przecedzić. Lekko ostudzone mięso obrać ze skóry i kości. Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej.
Krok 2.
  • Wątróbkę opłukać i wymoczyć w ciepłej wodzie. Następnie odcisnąć i poddusić na maśle z posiekaną cebulą, podlewając odrobiną rosołu. W czasie duszenia nie zrumienić ani cebuli, ani powierzchni wątróbki.
  • Pokrojoną w kostkę czerstwą bułeczkę włożyć do wątróbki i poddusić razem, odstawić i przestudzić.
Krok 3.
  • Mięso, wątróbkę z cebulą i bułkę zemleć 3 razy przez drobne sitko.
  • Do masy mielonej dodać jajko, 2 żółtka, przyprawy i trochę rosołu, aby  masa była mazista - starannie ją wyrobić.
  • Formę na pasztet wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, wyłożyć do formy masę mięsną, wygładzić ją równomiernie łyżką, wierzch pasztetu można obsypać bułką tartą; za pomocą widelca zrobić wzór w paski -  wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 1 godzinę i 30 minut lub do czasu, aż będzie gotowy.
Krok4.
  • Upieczony pasztet drobiowy wyjąć z piekarnika, zanim ostygnie okrajać go nożem od formy; zimny pasztet wyjąć z formy.
Domowy pasztet z kurczaka podajemy jako przystawka z sosem majonezowym, tatarskim, musztardą lub tartym chrzanem. Można go również wykorzystać jako farsz do pierogów, pasztecików, kartaczy albo pyz ziemniaczanych. 
Pasztet z kury bardzo dobrze się przechowuje. W zamkniętym pojemniku, w lodówce możemy go przechowywać nawet do 10 dni. Pasztet świetnie nadaje się do mrożenia.
Pozostały z gotowania rosół można zamrozić lub ugotować na nim bardzo prosty i szybki krem z cukinii (przepis tutaj>>>), pyszną pomidorową (przepis tutaj>>>), albo klasyczną zupę ogórkową na rosole (przepis tutaj>>>).

Mam nadzieję, że przepis na pasztet drobiowy spodoba się Tobie i Twoim bliskim:) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger