Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Zupa krem z soczewicy czerwonej

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa z soczewicy.

 Zupa krem z soczewicy

     Ta szybka i łatwa zupa krem z soczewicy, z marchewką, ziemniakami i mlekiem kokosowym jest tak smaczna i sycąca - ale także zdrowa! Zupa jest bogata w smaku, kremowa i aromatyczna. Doskonale nadaje się na szybki i lekki obiad lub kolację. 

  • zupa z soczewicy jest kremowa, gęsta, sycąca i odżywcza
  • smakuje wyśmienicie z nutką kminku, który pięknie współgra z soczewicą
  • przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu

Krem z soczewicy


     Krem z soczewicy można z powodzeniem przechowywać pod przykryciem, w lodówce do około 4 dni. Jeżeli zupa wydaje się być bardzo gęsta, można ją trochę rozrzedzić dodatkową wodą lub bulionem. 


Zupa krem z soczewicy czerwonej - składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania zupy:

  • 2 starte ząbki czosnku
  • 1 mała, posiekana czerwona cebula
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1/2 - 1 posiekana papryczka chili bez nasionek
  • masło klarowane
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka, pokrojona w niewielką kostkę
  • około 250ml czerwonej soczewicy
  • po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu i kolendry
  • około 1,2 litra bulionu jarzynowego lub z kurczaka 
  • mleko kokosowe lub śmietanka 30% do zaprawienia zupy
  • sól, pieprz, mielona czerwona papryka i sok z cytryny do smaku

Jak przygotować zupę krem z soczewicy


Oto wypróbowany i łatwy przepis na zupę krem z soczewicy, którą przygotujesz w mniej niż 30 minut:

Krok 1.
  • W garnku na zupę rozgrzać około 2 łyżki masła klarowanego, dodać cebulę, czosnek, imbir, kurkumę, chili i pastę curry - dusić wszystko razem około 2 minuty, cały czas mieszając.
  • Gdy przyprawy będą już ładnie pachnieć, a cebulka zmięknie dodać ziemniaki, marchewkę, soczewicę, mielony kminek i kolendrę, jeszcze przez chwilę wszystko razem przesmażyć i wlać gorący bulion. Zupę gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie, następnie zmiksować na gładki krem. Jeżeli zupa z soczewicy będzie z byt gęsta, można ją trochę rozrzedzić dodatkową wodą lub bulionem.  Na koniec zupę zaprawić mlekiem kokosowym lub śmietanką 30%, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką czerwoną i sokiem cytrynowym. Można posypać posiekanymi, świeżymi ziołami. 
Mam nadzieję, że przepis na zupę z czerwonej soczewicy spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj:)

Oto kilka innych przepisów na wypróbowane , domowe zupy, które mogą Ci się spodobać :

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger