Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ - łatwy, wypróbowany przepis na żurek z jajkiemi i kiełbasą

www.e-ksiazkakucharska.pl
Przepis na tradycyjny polski żur na zakwasie.

Klasyczny przepis na żurek z jajkiem i białą kiełbasą na zakwasie.


    Prawdziwy, tradycyjny żur na białej kiełbasie jest gęsty i odpowiednio kwaśny w smaku. Oto mój, wypróbowany przepis na aromatyczny żurek na zakwasie pszennym, doprawiony majerankiem, tartym chrzanem, czosnkiem oraz nasionami kopru, zabielany śmietaną. Dodatek śmietany nie jest tu konieczny, ale ja bardziej jednak lubię żurek ze śmietanką.
    Żur, to klasyczna polska zupa wielkanocna. Świąteczny żurek często podaję w chlebie, z dodatkiem jajka, kiełbasy i pokruszonego białego sera.

Jak zrobić najlepszy, domowy żurek na zakwasie?


    Żurek to bardzo prosta i szybka do zrobienia zupa. Należy jednak pamiętać o ważnej rzeczy. Aby żur wyszedł odpowiednio kwaśny, gęsty i pyszny musimy mieć dobry zakwas. Ja robię żurek na zakwasie pszennym, ale broń Boże nie przekwaszonym! Zbyt kwaśny zakwas nie tylko może popsuć smak zupy, ale wlewamy go wtedy o wiele mniej i żurek nie będzie odpowiednio gęsty. Od razu zaznaczam,  nie zagęszczam dodatkowo żuru mąką - jedyną mąką jest ta z zakwasu.


www.e-ksiazkakucharska.pl
Prosty przepis na żurek na białej kiełbasie.



Wielkanocny żurek.



Zbliżają się święta wielkanocne. Przy okazji tego przepisu, już teraz podpowiadam Wam - nie kupujcie gotowych zakwasów na żurek- no chyba, że ktoś ma już swój wypróbowany zakwas z butelki, no to ok. Wystarczy na kilka dni przed świętami nastawić w słoiku zakwas na żurek i mieć własny, prawdziwy zakwas na żurek, a co ważne, o niebo lepszy od tego ze sklepowej półki :)
Jeżeli nie chcecie bawić się z własnym zakwasem, to proponuję już barszcz biały w butelce, też na zakwasie, ale bardzo często jest delikatniejszy w smaku - trzeba poszukać i popróbować..eh

Oto mój wypróbowany, najlepszy przepis na żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam.



www.e-ksiazkakucharska.pl
Domowy, pyszny żurek z białą kiełbasą i jajkiem.


Składniki i przyprawy na 3 litry żurku:

  • ok. 2 litry wywaru z mięsa i kości
  • 500g białej kiełbasy
  • 1,5 - 2 szklanki dobrego zakwasu pszennego na żurek
  • 2 płaskie łyżki suszonego majeranku - 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego i ew. listek laurowy
  • 1 płaska łyżka tartego chrzanu ( jeżeli ze słoiczka to nieco więcej)
  • sól, pieprz, nasiona kopru do smaku
  • ok. 100g śmietanki 30% ( 1/2 kubeczka)

Dodatki do żurku:

  • jajka ugotowane na twardo ( po 1 na porcje)
  • świeży chleb albo ziemniaki oddzielnie ugotowane i okraszone zrumienioną cebulką i boczkiem
  • ugotowana oddzielnie kasza jęczmienna albo pęczak ( kuchnia staropolska )
  • ugotowana oddzielnie gruboziarnista fasola (kuchnia staropolska)

Przepis na żurek:


Krok 1.
  • wywar z mięsa i kości przecedzić
  • majeranek przesiać przez gęste sito
  • kiełbasę umyć
  • czosnek rozetrzeć z solą
  • rozmieszać zakwas z mąką
Krok 2.
  • Wywar z mięsa i kości zagotować, włożyć do niego białą kiełbasę i zaparzać bez gotowania 20-30 minut - następnie wyjąć i wyporcjować.
  • Do wrzącego wywaru wlać rozmieszany zakwas na żur, dodać ziele, czosnek roztarty z solą, nasiona kopru i majeranek. Żur zagotować, włożyć na powrót białą kiełbasę, doprawić do smaku solą, pieprzem i tartym chrzanem. Na koniec żurek można zabielić śmietaną.
Żurek podawać wkładając do każdej porcji 1-2 kawałki kiełbasy i jajko ugotowane na twardo.
Do żurku można podawać oddzielnie ugotowane na sypko ziemniaki, gruboziarnistą fasolę, kaszę lub pieczywo. 

Smacznego :)

www.-ksiazkakucharska.pl
Aromatyczny świąteczny żur na zakwasie pszennym z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem.

4 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger