Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Soczysta kaczka pieczona w całości

 

kaczka pieczona
Kaczka pieczona.

Kaczka pieczona

Ta kaczka pieczona ma delikatne, soczyste mięso, chrupiącą skórkę i jest glazurowana miodowo-balsamicznym sosem, co nadaje kaczce nie tylko wyjątkowego smaku, ale także piękny pieczony kolor skórki. 

     Kaczka pieczona to idealne danie na każdą specjalną okazję. Upieczenie kaczki zajmuje kilka godzin, ale jest to niezwykle łatwe do zrobienia. Glazura miodowo-balsamiczna nie czyni kaczki słodką. Nadaje tylko przyjemny smak i chrupkość skórce oraz piękny wygląd upieczonej kaczce. 


Kaczka z piekarnika

     Kaczka to wszechstronne i fantastyczne, tradycyjne danie do serwowania o każdej porze roku na specjalne okazje. Dobrze wypieczona kaczka ma mięso odchodzące od kości, które jest delikatne i soczyste. Najlepsze efekty pieczenia możemy uzyskać w żeliwnym garnku z przykrywką, który świetnie utrzymuje ciepło. Dobrze sprawdzi się również zwykłe szklane naczynie żaroodporne, pod warunkiem jednak, że będzie na tyle wysokie, aby kaczka spokojnie się w nim zmieściła. Opcjonalnie można także podpieczoną kaczkę szczelnie przykryć folią aluminiową.

Inne metody podają pieczenie kaczki na ruszcie, tak aby powstały tłuszcz skapywał do naczynia pod kaczką. 


www.e-ksiazkakucharska.pl
Kaczka pieczona.

Kaczka pieczona

     Z czym podawać kaczkę pieczoną - moim skromnym zdaniem, jest wiele możliwości.

Ja najbardziej lubię ją z tartymi buraczkami na ciepło (przepis tutaj>>>) lub surówką z czerwonej kapusty (przepis tutaj>>>) i ziemniakami tłuczonymi z koperkiem. Oprócz tego mięso można podać z pieczonymi ziemniakami, kopytkami (przepis tutaj>>>), kluskami śląskimi (przepis tutaj>>>) lub kładzionymi (przepis tutaj>>>).

Oto przepis na kaczkę pieczoną

Składniki:

  • 1 kaczka w całości (około 2kg)
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • sól
  • 1 niewielka cytryna starannie umyta i pokrojona w plastry
Glazura:
  • 1/4 szklanki gęstego sosu balsamicznego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny (do smaku)
  • 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego
Wszystkie składniki glazury połączyć i wymieszać.

Przygotowanie:

Krok 1.
  • Dzień wcześniej: kaczkę starannie oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę na piersi naciąć ostrożnie ostrym nożem w diamentowy wzór (uważamy aby nie przeciąć skóry do końca i nie naciąć mięsa. Jeżeli warstwa podskórnego tłuszczu jest niewielka nie nacinamy jej). Grubszy tłuszcz w innych partiach kaczki nakłóć. Przygotowaną kaczkę obficie natrzeć solą oraz posiekanym czosnkiem (w środku i na zewnątrz), do środka włożyć plasterki cytryny, związać nóżki, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki do skruszenia mięsa na około 24h.
Krok 2.
  • W dniu pieczenia: Na około 1 godzinę przed pieczeniem kaczkę wyjąć z lodówki, piekarnik ustawić na 220 stopni (góra-dół). Kaczkę ułożyć w naczyniu grzbietem do góry - piec około 30 minut bez przykrycia, następnie nakryć szczelnie i piec przez kolejną godzinę w 180 stopniach.
  • Po tym czasie kaczkę odwrócić na drugą stronę, polać sokami z pieczenia i piec jeszcze pod przykryciem przez 1 godzinę. 
  • Następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni. Kaczkę wyjąć z piekarnika, odlać z naczynia soki i tłuszcz powstałe podczas pieczenia - kaczkę ułożyć w naczyniu i piec jeszcze około 30 minut bez przykrycia- w tym czasie kaczkę kilkukrotnie posmarować glazurą (uważamy, aby nie przypalić skórki - w razie konieczności zmniejszyć temperaturę w piekarniku). 
  • Innym sposobem: zamarynowaną kaczkę umieszczamy w piekarniku w brytfance z rusztem grzbietem do dołu - pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Następnie obrócić kaczkę na drugą stronę (piersią do dołu) i piec przez kolejną godzinę. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, kaczkę odwrócić z powrotem piersią do góry i piec jeszcze przez około 1 godzinę - kilkakrotnie posmarować mięso glazurą balsamiczno-miodową.
Po upieczeniu, kaczkę pozostawić na około 15 minut, aby soki w mięsie równomiernie się rozłożyły. Upieczoną kaczkę podajemy z ulubionymi dodatkami.

Oto kilka innych przepisów na pieczone mięso, które mogą Ci się spodobać:

Miłego gotowania!

kaczka pieczona
Kaczka pieczona.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger