Przepis na świąteczny bigos z kiszonej kapusty
Świąteczny bigos. |
Bigos z kiszonej kapusty
BIGOS Z KISZONEJ KAPUSTY ma bogaty smak mięsa, suszonych grzybów leśnych i pachnących jagód jałowca. Subtelna nuta drzewnego dymu pochodzi z wędzonych śliwek, boczku i wędzonej kiełbasy.
Tradycyjny bigos jest tak pyszny jak to tylko możliwe. Jest to niezwykle wszechstronna potrawa i nie ma ścisłego przepisu na bigos, który ma tyle odmian, ilu jest kucharzy. Na stronie Przepisy.pl znalazłam wiele inspirujących przepisów na bigos, a w szczególności bigos z kapusty kiszonej, który najbardziej kojarzy się z moimi upodobaniami kulinarnymi (tutaj przepis).
Duży, żeliwny garnek bigosu z duszonym mięsem, czerwonym winem, grzybami, suszonymi śliwkami, żurawiną i kiszoną kapustą - idealna rzecz do ogrzania serca i brzucha!
Bigos z kiszonej kapusty. |
Bigos świąteczny
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na bigos świąteczny. Kiedy opublikowałam mój bigos staropolski z winem, otrzymałam wiele próśb od czytelników o przepis na świąteczny bigos. Podawany z kawałkiem świeżego chleba, ten bigos staje się gwiazdą na weselach, spotkaniach rodzinnych, małych i dużych oraz podczas świąt!
Bigos gotujemy nieśpiesznie, wszystkie smaki łączą się ze sobą, stają się bogatsze i smaczniejsze z każdym odgrzaniem.
Bigos z kiszonej kapusty. |
Jak zrobić bigos
Bigos na tyle odmian, ilu jest kucharzy. Niektóre składniki są jednak stałe. Oto, czego potrzebujesz, aby zrobić ten domowy bigos:
- MIĘSO: użyłam różnych rodzajów mięsa: wieprzowiny oraz wołowiny bez kości. Można użyć tylko jednego wybranego rodzaju, albo wzbogacić bigos dodając do niego np. cielęcinę, królika lub dziczyznę.
- KIEŁBASA: najlepsza pikantna, wędzona kiełbasa np. wiejska, jałowcowa.
- KISZONA KAPUSTA: użyłam domowej, kiszonej kapusty, która zawiera tylko sól. Jeśli kupisz kapustę, która zakwaszana była octem, możesz ją przepłukać wodą.
- KAPUSTA BIAŁA: zazwyczaj dodaję do bigosu około 1/2 niewielkiej główki białej kapusty. Uwielbiam to połączenia z kiszoną kapustą. Pozostałą słodką kapustę wykorzystuje np. do łazanek>>>
- GRZYBY: suszone grzyby leśne, starannie umyte i namoczone wcześniej w wodzie - dodaję je do bigosu razem z wodą, w której się moczyły - nadają one pięknego koloru i głębokiego, grzybowego smaku.
- WĘDZONE ŚLIWKI: suszone, wędzone śliwki dodają odrobiny słodyczy i równoważą mięsność bigosu. Można dodać trochę jabłek.
Przepis na świąteczny bigos
- około 1kg różnych gatunków mięsa bez kości (wieprzowina, wołowina, dziczyzna)
- 2 opalone cebule
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera
- 3 listki laurowe
- po kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- około 1,5 litra wody
- sól
- 2,5kg kiszonej kapusty
- 1/2 główki kapusty słodkiej, poszatkowanej
- kilka ziarenek jałowca
- 1/3 łyżeczki kminku całego
- 1/2 szklanki suszonych grzybów leśnych (wcześniej starannie umyć i namoczyć)
- 2 posiekane cebule
- 3 łyżki smalcu ze skwarkami
- 200g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w plastry
- 200g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki wędzonych, suszonych śliwek
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- niepełna szklanka słodkiego, czerwonego wina
Bigos - przepis i przygotowanie krok po kroku:
- Umyte i pokrojone w większe kawałki mięso ułożyć w dużym garnku z grubym dnem, wlać wodę i powoli zagotować - zebrać tzw. "szumowiny". Następnie dodać pozostałe składniki rosołu i gotować całość na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania, do wywaru dołożyć grzyby leśne, razem z wodą w której się moczyły.
- Ugotowane mięso oraz grzyby wyjąć z wywaru i odłożyć na bok, przykryć. Wywar przecedzić przez perlonowe sito, mocno odciskając warzywa. Mięso pokroić w kostkę, grzyby w paseczki.
- Do gotującego się wywaru z mięsa i warzyw włożyć osączona i pokrojoną kapustę kiszoną, poszatkowaną, białą kapustę, ziarna jałowca i kminek - dusić całość przez około 1 godzinę.
- W tym czasie podsmażyć na smalcu ze skwarkami posiekaną cebulę - dodać do bigosu.
- Na tej samej patelni zrumienić boczek i podsmażyć kiełbasę - również dodać do bigosu.
- Następnie dodać ugotowane w wywarze i pokrojone w kostkę mięso oraz grzyby, śliwki wędzone, suszoną żurawinę i dusić wszystko razem przez następną godzinę (lub więcej, jeżeli czas pozwala).
- Na koniec, do bigosu wlać czerwone wino, wymieszać, doprawić do smaku i poddusić jeszcze przez około 15-20 minut.
Oto kilka innych przepisów na święta, które mogą Ci się spodobać:
- Śledzie po kaszubsku>>>
- Karp smażony>>>
- Bigos na golonce>>>
- Pierogi z kapustą kiszoną siostry Anastazji>>>
- Śledzie w śmietanie>>>
- Śledzie z curry i ogórkiem kiszonym>>>
- Kapuśniak wigilijny, postny>>>
- Świąteczny, domowy pasztet wieprzowy>>>
- Uszka z grzybami>>>
- Makowiec drożdżowy>>>
Bigos. |
Danie na medal, syte, jak dla mnie bardzo ładne i pewnie smaczne dla Panów
OdpowiedzUsuńAkurat na to jest teraz pora, szukam, a tu taki fajny przepis, dzięki
OdpowiedzUsuńPolecam wszystkim :)
UsuńBigos gotowy, mąż i dzieci zachwycone, a ja serdecznie dziękuję i na pewno wrócę :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam przepięknie! :)
Usuń