Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Barszcz z botwiny na żurku

 

barszcz z botwiny
Barszcz z botwiny.

Barszcz z botwiny

    Barszcz z botwiny to jedna z bardziej popularnych zup w Polsce. Potrawa ta charakteryzuje się intensywną czerwoną barwą i wyrazistym smakiem. W zależności od regionu, w którym jest przygotowywana, różni się składem i sposobem przyrządzania.

Aby przygotować ten barszcz z botwiny potrzeba tylko kilku prostych składników: wywaru mięsnego, pęczek botwiny z buraczkami, ziemniaków, zakwasu na żurek, śmietany, świeżego koperku oraz szczypiorku. Botwina jest świetnym źródłem witaminy K, a także zawiera dużo kwasu foliowego, wapnia i żelaza. Buraki natomiast dostarczają cennych składników odżywczych, takich jak witaminy C i B6, potas, magnez i miedź.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Barszcz z botwiny.


Barszcz z botwiny prosty przepis

     Barszcz z botwiny to prosty i smaczny przepis na wiosenną zupę, która z pewnością zasmakuje wielu osobom. Warto pamiętać, że w przypadku tej zupy najważniejsze są świeże składniki i odpowiedni czas gotowania, dzięki czemu uzyskamy wyjątkowy smak i aromat. 

Składniki potrzebne do przygotowania botwinki: 

  • 1,5 litra wywaru mięsnego np. z żeberek lub wołowiny
  • 1 duży pęczek botwiny z buraczkami
  • 5 ziemniaków
  • 1 szklanka zakwasu na żurek 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • około 100ml śmietany kremówki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  •  po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
  • listek laurowy (opcjonalnie)
  • jajka ugotowane na twardo do podania
Przygotowanie:

Krok 1.
  • Odciąć liście od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście wraz z gałązkami pokroić w paski, buraczki pokroić w kostkę.
  • Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić w kostkę.
Krok 2.
  • W dużym garnku zagotować 1,5 litra wywaru mięsnego. Dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprzu ziarnistego i ewentualnie listek laurowy. Do gotującego się bulionu dodać pokrojone w kostkę buraczki oraz ziemniaki - ugotować w wywarze.
  • Pod koniec gotowania do zupy wlać rozmieszany zakwas na żurek, dodać liście buraków wraz z łodyżkami, posiekany szczypiorek oraz koperek. Zupę doprawić solą i pieprzem mielonym do smaku. Na końcu wlać śmietanę kremówkę i wymieszać razem. 

botwinka
Barszcz z botwiny.


Barszcz z botwiny

     Barszcz z botwiny to danie samo w sobie i można je podawać na wiele sposobów. W tradycyjnej wersji zazwyczaj jest serwowany z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo, ale można go podawać z innymi składnikami, które będą świetnym uzupełnieniem smaku. Oto kilka propozycji:

  • Krokiety z mięsem - chrupiące na zewnątrz, a w środku mięsny farsz. Doskonale komponują się z barszczem z botwiny.
  • Grzanki czosnkowe - kromki pieczywa, posmarowane masłem i czosnkiem, następnie wypieczone w piekarniku. Grzanki świetnie pasują do barszczu z botwiny, dodając mu chrupiącej konsystencji i intensywnego smaku czosnku.
  • ugotowana fasola lub zielony groszek
Oto kilka innych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać:

Barszcz czerwony z botwiny

   Podsumowując, barszcz czerwony z botwiny to klasyczna zupa, która cieszy się dużą popularnością zwłaszcza w okresie wiosennym. Jest to smaczna i pożywna zupa przygotowana na bazie czerwonych buraczków i botwinki, które nadają jej charakterystyczny kolor i intensywny smak.

  Mam nadzieję, że przepis na botwinkę na żurku spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

barszcz czerwony z botwiny
Barszcz z botwiny.


     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger